Gdy nie wiadomo co zrobić z nadmiarem białek, polecam upiec to ciasto. Kwaśne porzeczki świetnie smakują ze słodką, kokosową kruszonką. Doskonałe letnie ciasto do kawy!
6 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
składniki w temp. pokojowej
6 białek
1/2 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kokosowo-porzeczkowe na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż będzie szklista i lśniąca. Dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać masło i ekstrakt waniliowy. Foremkę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, posypać porzeczkami i kruszonką. Ciasto piec ok 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Komentarze