Ciasto kokosowo-porzeczkowe na białkach

4.5 (199 ocen)

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Gdy nie wiadomo co zrobić z nadmiarem białek, polecam upiec to ciasto. Kwaśne porzeczki świetnie smakują ze słodką, kokosową kruszonką. Doskonałe letnie ciasto do kawy!

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    składniki w temp. pokojowej
    6 białek
    1/2 szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    100 g rozpuszczonego masła
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kruszonka kokosowa:
    2 łyżki masła
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki cukru
    2 czubate łyżki wiórków kokosowych

    ok 200 g czerwonych porzeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kokosowo-porzeczkowe na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż będzie szklista i lśniąca. Dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać masło i ekstrakt waniliowy. Foremkę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, posypać porzeczkami i kruszonką. Ciasto piec ok 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Kokos Porzeczki Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować