Muffiny to deser szybki w przygotowaniu, prosty i na każdą kieszeń. I jak tu nie lubić tych wdzięcznych babeczek, z którymi możemy dowolnie eksperymentować? Dziś polecam przepis na porzeczkowe z kokosową nutą.
Kokosowo- porzeczkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczkę przepłukujemy i osuszamy.
Mąki łączymy ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia.
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy.
2.Do ubitej masy jajecznej dodajemy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko.
3.Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Do gotowego dodajemy porzeczki. Owoce z ciastem łączymy delikatnie, już za pomocą łyżki.
4.Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Tak przygotowane wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Deser wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy koło 35 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy, studzimy, a przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Komentarze