Zapraszam dzisiaj na przepyszne ciasteczka których smak kojarzy mi się z odpustem ☺️Ciasteczka im dłużej są pieczone, tym bardziej stają się chrupiące, a tak to są leciutkie i mięciutkie, że aż chce się sięgać po kolejne ;)
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 białka z jaj
3/4 szkl cukru
60 g masła
4 łyżki mleka
100 g wiórek kokosowych
100 g płatków owsianych
4 płaskie łyżki budyniu waniliowego
szczypta soli
esencja waniliowa
Kokosowo - owsiane ciasteczka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło roztapiamy z mlekiem i większą połową cukru z 3/4 szklanki (resztę cukru zostawiamy do białek). Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni i również odstawiamy do przestygnięcia.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec wsypując resztę cukru i jeszcze chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy 4 łyżki budyniu w proszku i króciutko miksujemy.
4. Teraz do białek dodajemy masę z kokosem i mieszamy całość delikatnie szpatułką/łyżką, a następnie dodajemy podprażone płatki owsiane i ewentualnie esencję waniliową. Całość delikatnie mieszamy.
5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta, formując łyżką płaskie ciasteczka wielkości 5-6 cm (wysokość surowych ciasteczek to niecały 1 cm )
Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. (jeśli ciasteczka mają być dla mniejszych dzieci lub osób starszych, pieczemy je tylko 15 minut do lekkiego złotego koloru, wtedy będą bardzo mięciutkie)
Im ciasteczka bardziej złociste, tym bardziej będą chrupiące.
Od razu po upieczeniu są bardzo mięciutkie, potem odrobinkę tylko twardnieją. Smacznego!!!
Komentarze