Drożdżowa żyrafa

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Drożdżowa żyrafa

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    15 g drożdży,
    2 łyżki ciepłej wody,
    60 g cukru,
    1 żółtko,
    1/2 łyżeczki soli,
    180 ml mleka,
    400 g mąki
    80 g roztopionego masła

    Barwnik:
    3 łyżki kakao,2 łyżki mleka-do pierwszej części ciasta
    1/2 łyżki kakao,1 łyżka mleka-do drugiej części ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowa żyrafa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Końcowy etap 1. 1.Drożdże połączyć z ciepłą wodą aż się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść je.
    2. 3 łyżki kakao połączyć z 2 łyżkami mleka,zaś w osobnej misce połączyć 1/2 łyżki kakao i 1 łyżkę mleka.
    3 .Przygotowane wcześniej ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą odłożyć a drugą znów podzielić na pół.
    4. Jedną połówkę połączyć z masą z 3 łyżek kakao i mlekiem zaś drugą z 1/2 łyżką kakao i mlekiem. Wyrabiać aż ciasto zmieni kolor. Otrzymamy trzy części ciasta -ciemną,średnią i jasną.
    5. Ciasta przekładamy do osobnych misek,aby wyrosły w ciągu godziny.
    6. Po tym czasie każde ciasto dzielimy na 8 części.
    7. Jedną z najciemniejszych części zrolować. Tak samo postąpić z pozostałymi częściami ciasta z tym,ze średnio jasne i jasne należy rozwałkować. Owijamy ciemną rolką ciasto średnio jaśniejsze i delikatnie zlepiamy. Następnie kolorowe rulony owijamy jasnym ciastem. Tak przygotowujemy 8 rolek.
    8. Oliwimy brytfannę. Układamy rolki obok siebie i jedna na drugiej. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy w temp.170 stopni przez ok. 30-35 minut.

Porady

Pozostałym białkiem można posmarować wierzch ciasta,dzięki temu uzyskamy połysk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować