Drożdżowa żyrafa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Drożdże połączyć z ciepłą wodą aż się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść je.
2. 3 łyżki kakao połączyć z 2 łyżkami mleka,zaś w osobnej misce połączyć 1/2 łyżki kakao i 1 łyżkę mleka.
3 .Przygotowane wcześniej ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą odłożyć a drugą znów podzielić na pół.
4. Jedną połówkę połączyć z masą z 3 łyżek kakao i mlekiem zaś drugą z 1/2 łyżką kakao i mlekiem. Wyrabiać aż ciasto zmieni kolor. Otrzymamy trzy części ciasta -ciemną,średnią i jasną.
5. Ciasta przekładamy do osobnych misek,aby wyrosły w ciągu godziny.
6. Po tym czasie każde ciasto dzielimy na 8 części.
7. Jedną z najciemniejszych części zrolować. Tak samo postąpić z pozostałymi częściami ciasta z tym,ze średnio jasne i jasne należy rozwałkować. Owijamy ciemną rolką ciasto średnio jaśniejsze i delikatnie zlepiamy. Następnie kolorowe rulony owijamy jasnym ciastem. Tak przygotowujemy 8 rolek.
8. Oliwimy brytfannę. Układamy rolki obok siebie i jedna na drugiej. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy w temp.170 stopni przez ok. 30-35 minut.
Porady
Pozostałym białkiem można posmarować wierzch ciasta,dzięki temu uzyskamy połysk.
Komentarze