Rolada żyrafa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę , dodaj cukier i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj żółtka. Mąkę z proszkiem i kakao przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, narysować szablon z plamkami. Następnie masę biszkoptową włożyć do szprycy i wycisnąć wzór i rozprowadzić równo łyżeczką. Piec około 4 minut w temperaturze 180ºC.
2.Jasny biszkopt przygotuj w ten sam sposób , co ciemny.
Ciasto biszkoptowe delikatnie wyłóż na upieczony wzorek.
Upiecz wszystko w piekarniku elektrycznym w 180st. w około 10 minut.
3.Od razu po upieczeniu zdejmujemy papier.
4.Przekładamy biszkopt na czysty, gruby ręcznik i zwijamy delikatnie w rulon wzorem do ręcznika. studzimy.
5.W między czasie gdy biszkopt się studzi ubijamy kremówkę .
Ubij kremówkę, dodaj cukier puder i serek mascarpone. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia, gdy napęcznieje lekko podgrzej na gazie lub w mikrofali, dodaj łyżkę ubitej śmietany do żelatyny i po chwili wymieszaj z całą kremówki.
Roladę delikatnie odwijamy , wykładamy śmietanę na jeszcze lekko letnia roladę. Masę śmietanową rozprowadzając na całej powierzchni. Wyłóż przy brzegu owoce, a czekoladę zetrzyj na resztę śmietany.
6.Roladę ciasno zwijamy od strony z owocami , aż do końca. Najlepiej zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową tworząc kształt cukierka i ładnie zrolować.
Roladę kroimy po skosie.
Porady
Roladę dobrze jest wcześniej schłodzić aby się dobrze kroiła.
Komentarze