Rolada Żyrafa z malinami

  • wyświetlono: 4088 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 0

Wspaniały słodki przysmak w cudowne plamki przypominające żyrafę zachwyci nasze maluchy jak i gości.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na ciemne ciasto
1 jajko,
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka kakao
odrobinka proszku do pieczenia

Na jasne ciasto:

4 jajka
0,5 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
300ml kremówki 30%
250g serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
maliny
posypka czekoladowa lub starta czekolada (50g)

blaszka z piekarnika 43cm 37cm.

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada Żyrafa z malinami

  • wzór 1. Biszkopt ciemny: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę , dodaj cukier i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj żółtka. Mąkę z proszkiem i kakao przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.

    Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, narysować szablon z plamkami. Następnie masę biszkoptową włożyć do szprycy i wycisnąć wzór i rozprowadzić równo łyżeczką. Piec około 4 minut w temperaturze 180ºC.
  • biszkopt2. Jasny biszkopt przygotuj w ten sam sposób , co ciemny.
    Ciasto biszkoptowe delikatnie wyłóż na upieczony wzorek.
    Upiecz wszystko w piekarniku elektrycznym w 180st. w około 10 minut.
  • biszkopt3. Od razu po upieczeniu zdejmujemy papier.
  • rolada4. Przekładamy biszkopt na czysty, gruby ręcznik i zwijamy delikatnie w rulon wzorem do ręcznika. studzimy.
  • zwijanie5. W między czasie gdy biszkopt się studzi ubijamy kremówkę .
    Ubij kremówkę, dodaj cukier puder i serek mascarpone. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia, gdy napęcznieje lekko podgrzej na gazie lub w mikrofali, dodaj łyżkę ubitej śmietany do żelatyny i po chwili wymieszaj z całą kremówki.
    Roladę delikatnie odwijamy , wykładamy śmietanę na jeszcze lekko letnia roladę. Masę śmietanową rozprowadzając na całej powierzchni. Wyłóż przy brzegu owoce, a czekoladę zetrzyj na resztę śmietany.
  • rolada6. Roladę ciasno zwijamy od strony z owocami , aż do końca. Najlepiej zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową tworząc kształt cukierka i ładnie zrolować.
    Roladę kroimy po skosie.

Porady

Roladę dobrze jest wcześniej schłodzić aby się dobrze kroiła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastobiszkoptroladakremówkadla dzieciMalinydo kawylekkie ciastosłodkiemascarponeDekoracjaniedzielażyrafazwierzętaprzepis_miesiąca1000rolada z malinami

Komentarze

Podobne przepisy

Babka Żyrafa

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Babka Żyrafa

Babka Żyrafa to hit włoskiego internetu....

image-22n3idp

Dodane przez: liliwkuchni

Rolada z bitą śmietaną, musem malinowym i...

Rolady są wspaniałe bo są lekkie,...

Rolada

Dodane przez: user151724429511

Rolada z bitą śmietaną i malinami

Rolada z bitą śmietaną i malinami...

Odchudzona rolada biszkoptowa z malinami ( bez białego cukru)

Dodane przez: monikaT83

Odchudzona rolada biszkoptowa z malinami...

zapraszam Was na lekko odchudzoną...

Rolada z mąki kukurydzianej z masą śmietanowo kokosową i malinami

Dodane przez: beciiaaa

Rolada z mąki kukurydzianej z masą śmietanowo-kokosową...

Pyszna, delikatna. Idealna do kawy.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE