Rolada Żyrafa z malinami

4.49 (143 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wspaniały słodki przysmak w cudowne plamki przypominające żyrafę zachwyci nasze maluchy jak i gości.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciemne ciasto
    1 jajko,
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka mąki pszennej
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka kakao
    odrobinka proszku do pieczenia

    Na jasne ciasto:

    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    300ml kremówki 30%
    250g serka mascarpone
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru
    maliny
    posypka czekoladowa lub starta czekolada (50g)

    blaszka z piekarnika 43cm 37cm.
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Rolada żyrafa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wzór 1. Biszkopt ciemny: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę , dodaj cukier i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj żółtka. Mąkę z proszkiem i kakao przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.

    Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, narysować szablon z plamkami. Następnie masę biszkoptową włożyć do szprycy i wycisnąć wzór i rozprowadzić równo łyżeczką. Piec około 4 minut w temperaturze 180ºC.
  • biszkopt 2. Jasny biszkopt przygotuj w ten sam sposób , co ciemny.
    Ciasto biszkoptowe delikatnie wyłóż na upieczony wzorek.
    Upiecz wszystko w piekarniku elektrycznym w 180st. w około 10 minut.
  • biszkopt 3. Od razu po upieczeniu zdejmujemy papier.
  • rolada 4. Przekładamy biszkopt na czysty, gruby ręcznik i zwijamy delikatnie w rulon wzorem do ręcznika. studzimy.
  • zwijanie 5. W między czasie gdy biszkopt się studzi ubijamy kremówkę .
    Ubij kremówkę, dodaj cukier puder i serek mascarpone. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia, gdy napęcznieje lekko podgrzej na gazie lub w mikrofali, dodaj łyżkę ubitej śmietany do żelatyny i po chwili wymieszaj z całą kremówki.
    Roladę delikatnie odwijamy , wykładamy śmietanę na jeszcze lekko letnia roladę. Masę śmietanową rozprowadzając na całej powierzchni. Wyłóż przy brzegu owoce, a czekoladę zetrzyj na resztę śmietany.
  • rolada 6. Roladę ciasno zwijamy od strony z owocami , aż do końca. Najlepiej zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową tworząc kształt cukierka i ładnie zrolować.
    Roladę kroimy po skosie.

Porady

Roladę dobrze jest wcześniej schłodzić aby się dobrze kroiła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować