Żyrafa orzechowo-kokosowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Żyrafa, czyli babka marmurkowa pieczona w formie z kominem bardzo się wszystkim spodobała. Nic dziwnego, ciasto jest mięciutkie, kolorowe i wesołe. Dzisiaj w wersji kokosowo-orzechowej z czekoladą.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • orzechowa warstwa:
    5 żółtek
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50 ml mleka
    50 ml oleju
    100 g mąki
    50 g mielonych orzechów
    2 łyżki tartej czekolady
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    biała warstwa:
    5 białek
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    50 ml mleka
    50 ml oleju
    100 g mąki
    30 g mąki kokosowej
    30 g mąki kokosowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    kakao
    tłuszcz do formy
    kuwertura mleczna czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Żyrafa orzechowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Powoli dodawać mleko na przemian z olejem i dalej ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Dodać mielone orzechy i tarta czekoladę i wymieszać do połączenia się składników.
    2. Biała warstwa: ubić białka ubić na sztywno. Dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Powoli dodawać mleko z olejem na przemian. Na koniec dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Wsypać kokoski i szybko zamieszać.
    3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z kominem dobrze nasmarować tłuszczem. Obie masy podzielić na pół. Najpierw włożyć do formy warstwę orzechową. Posypać obficie kakao, najlepiej przez sitko, tak aby nie było widać ciasta. Na to ostrożnie wyłożyć połowę warstwy białej. Posypać kakao. Ponownie warstwę żółtą, na to kakao. Zakończyć warstą białą i już nie posypywać kakao.
    4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone. Ciasto wystudzić w formie, wyjąć i polać kuwerturą roztopioną w kąpieli wodnej. Można posypać mielonymi orzechami.

Porady

Ciasto można polać też gorzką lub białą czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

kostak

4.51 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kostka orzechowo-kokosowa na waflu

viki2903 Jesienne ciasto z orzechów z dodatkiem masy kokosowej 2 godz.

To może cię zainteresować