Ciasto z mąki żytniej jest zdrowe i pyszne.Dodatek daktyli,orzechów,rodzynek,cynamonu i gruszek nadaje mu wspaniały smak i aromat.Gruszki można zastąpić bananami lub jabłkami.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka (żytnia pełnoziarnista typ 2000 razowa drobna): 260 gramów
- jajka (duże,jeżeli średnie-3 sztuki): 2 sztuki
- mleko: 200 mililitrów
- proszek do piecznia: 1 łyżka
- miód (lub cukier trzcinowy,brązowy,ewentualnie biały): 3 łyżki
- aromat pomarańczowy (nie więcej,wystarczą 2-3 krople): 0.5 łyżeczki
- gruszki (dojrzałe,słodkie): 2 sztuki
- rodzynki: 0.5 szklanki
- daktyle (suszone): 6 sztuk
- orzechy (włoskie,połówki): 0.5 szklanki
- cynamon: 1 łyżka
Ciasto daktylove - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki umyć,obrać,pokroić w cienkie plasterki lub kostkę.Daktyle pokroić.
2.Do miski wsypać mąkę żytnią,gruszki,daktyle,orzechy,rodzynki,cynamon,proszek do pieczenia,dodać mleko,jajka,miód,aromat pomarańczowy,wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
3.Formę keksową lub naczynie żaroodporne o średnicy 28-30 cm wysmarować tłuszczem, a następnie przełożyć do niej ciasto.Piec 40 minut w temperaturze 180-185 stopni C.Sprawdzić patyczkiem.
Uwaga:ciasto jest dość wilgotne za sprawą dodania gruszek.Należy pozwolić mu odpocząć do całkowitego wystudzenia.Jest wilgotne i miękkie.Cudowne!
Komentarze