REKLAMA

Ciasto Snikers

wyświetlono: 1026126 | dodany do książki kucharskiej: 109 | polecenia: 6

Ciasto Snikers to nic innego jak pyszny i wciągający przekładaniec. Ciasto to idealnie pasuje na różnego rodzaju okazje. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Polecam wszystkim, którzy poszukują czegoś słodkiego, przekładanego i z orzechami :)

opublikowany: 03.09.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 166 godz. 40 min

Składniki:

  • Na ciasto (na 3 blaty o wielkości blachy ok. 25x35 cm):
    600 g mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    200 g margaryny
    2 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Polewa orzechowa:
    200 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych, ziemnych itp.
    90 g margaryny
    1 łyżka cukru
    2 łyżki miodu

    Dodatkowo:
    1 duży budyń waniliowy/ śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    700 ml mleka
    1 mała puszka (około 200g) masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)
Ocena:

(średnia 4.17 z 366 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Jak zrobić Ciasto Snikers?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane (jak lubicie mniej lub bardziej) posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć każdą część wagą kuchenna). Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i równamy ręką lub małym wałkiem.
  • 3. 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i mąkę ziemniaczaną i pszenna. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Ostudzić.
  • 4. 2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy (gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).
  • 5. Wykonanie całości:
    Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami.

    Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły.

Notka redakcyjna

Sprawdź też inne przepisy na domowe wypieki, na przykład przepis na klasyczny keks!

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

SNICKERS wg AnkaFiranka :) Dodane przez: Magda_Z
Ciasto snikers wg. Anka Firanka Dodane przez: anaid123
Snikers Dodane przez: EwciaE
Snikers Dodane przez: EwciaE

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: eva3075 eva3075

CIASTO SNIKERS

Pyszne ciasto z miodem i orzechami w karmelu.

kategoria: Ciasta snickers Desery opublikowany: 27.01.2016 | wyświetlono: 9274 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE