Ciasto Snikers

  • wyświetlono: 606237 |
  • dodany do książki kucharskiej: 85 |
  • polecenia: 6

Ciasto Snikers to nic innego jak pyszny i wciągający przekładaniec. Ciasto to idealnie pasuje na różnego rodzaju okazje. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Polecam wszystkim, którzy poszukują czegoś słodkiego, przekładanego i z orzechami :)

AnkaFiranka
  • 10000min

Składniki

Na ciasto (na 3 blaty o wielkości blachy ok. 25x35 cm):
600 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
2 jajka
2 żółtka
200 g margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:
200 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych, ziemnych itp.
90 g margaryny
1 łyżka cukru
2 łyżki miodu

Dodatkowo:
1 duży budyń waniliowy/ śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
700 ml mleka
1 mała puszka (około 200g) masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Snikers

  • 1. Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane (jak lubicie mniej lub bardziej) posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć każdą część wagą kuchenna). Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i równamy ręką lub małym wałkiem.
  • 3. 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i mąkę ziemniaczaną i pszenna. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Ostudzić.
  • 4. 2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy (gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).
  • 5. Wykonanie całości:
    Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami.

    Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto kruchena świętasnickerssnikersz orzechamiciasto przekładanez masą kajmakowąz masą krówkową
 

Komentarze

Podobne przepisy

snikers

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Snikers

:-) Gorąco polecam (-:

ciasto a'la snikers

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto a'la snikers

Ciasto wyszukane w zeszycie mamy....

Sniker.s

Dodane przez: Annna MM

Ciasto snikers

Dosyć często piekę snikersa jest...

image-1beoxn6

Dodane przez: paulette17

Ciasto Snikers

Bardzo miodowy placek. Przekładamy...

image-29rxs8b

Dodane przez: KejtKejt

Ciasto Snikers bez pieczenia

Przepyszne!

SNIKERS

Dodane przez: ela7751

Ciasto-SNIKERS

Przepis cioci Heli