Ciasto Snikers

  • wyświetlono: 818406 |
  • dodany do książki kucharskiej: 98 |
  • polecenia: 6

Ciasto Snikers to nic innego jak pyszny i wciągający przekładaniec. Ciasto to idealnie pasuje na różnego rodzaju okazje. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Polecam wszystkim, którzy poszukują czegoś słodkiego, przekładanego i z orzechami :)

AnkaFiranka
  • 10000min

Składniki

Na ciasto (na 3 blaty o wielkości blachy ok. 25x35 cm):
600 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
2 jajka
2 żółtka
200 g margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:
200 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych, ziemnych itp.
90 g margaryny
1 łyżka cukru
2 łyżki miodu

Dodatkowo:
1 duży budyń waniliowy/ śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
700 ml mleka
1 mała puszka (około 200g) masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Snikers

  • 1. Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane (jak lubicie mniej lub bardziej) posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć każdą część wagą kuchenna). Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i równamy ręką lub małym wałkiem.
  • 3. 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i mąkę ziemniaczaną i pszenna. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Ostudzić.
  • 4. 2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy (gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).
  • 5. Wykonanie całości:
    Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami.

    Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły.

Sprawdź też inne przepisy na domowe wypieki, na przykład przepis na klasyczny keks!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto kruchena świętasnickerssnikersz orzechamiciasto przekładanez masą kajmakowąz masą krówkowąciasto-na-niedzielę

Komentarze

Podobne przepisy

Snikers

Dodane przez: Barbarka509157

Ciasto Snikers

Jest to moje ulubione ciasto ....

snikers

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Snikers

:-) Gorąco polecam (-:

Sniker.s

Dodane przez: Annna MM

Ciasto snikers

Dosyć często piekę snikersa jest...

image-1beoxn6

Dodane przez: paulette17

Ciasto Snikers

Bardzo miodowy placek. Przekładamy...

SNIKERS

Dodane przez: ela7751

Ciasto-SNIKERS

Przepis cioci Heli

Snikers

Dodane przez: mzka

Ciasto snikers

To ciasto towarzyszy mi od dzieciństwa....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE