Ciasto Snikers
- wyświetlono: 818406 |
- dodany do książki kucharskiej: 98 |
- polecenia: 6
Ciasto Snikers to nic innego jak pyszny i wciągający przekładaniec. Ciasto to idealnie pasuje na różnego rodzaju okazje. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Polecam wszystkim, którzy poszukują czegoś słodkiego, przekładanego i z orzechami :)
10000min PT10000M
Składniki
Na ciasto (na 3 blaty o wielkości blachy ok. 25x35 cm):600 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
2 jajka
2 żółtka
200 g margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
200 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych, ziemnych itp.
90 g margaryny
1 łyżka cukru
2 łyżki miodu
Dodatkowo:
1 duży budyń waniliowy/ śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
700 ml mleka
1 mała puszka (około 200g) masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Snikers
- 1. Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane (jak lubicie mniej lub bardziej) posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.
- 2. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć każdą część wagą kuchenna). Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i równamy ręką lub małym wałkiem.
- 3. 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i mąkę ziemniaczaną i pszenna. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Ostudzić.
- 4. 2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy (gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).
- 5.
Wykonanie całości:
Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami.
Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły.
Sprawdź też inne przepisy na domowe wypieki, na przykład przepis na klasyczny keks!
Komentarze