Ciasto Złota Lilia

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto z orzechami, daktylami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód ciasta:
    • 100 g masła
    • ½ szk. wody
    • 1 łyżka kakao
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    • ½ łyżeczki sody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szk. mąki pszennej
    • 1 jajko
    Składniki na bezę:
    • 4 białka jajek
    • 1 szk. cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • Szczypta soli
    Składniki na masę:

    • 750 g mascarpone
    • 200 ml śmietany 30%
    • 200 g masy krówkowej
    • 180 g orzechów włoskich
    • 180 g daktyli
    Składniki na polewę:
    • 45 g czekolady mlecznej
    • 2 łyżki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto złota lilia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Sposób przygotowania spodu ciasta:
    1. Masło rozpuszczam z wodą, cukrem, kakałem, kawą rozpuszczalną i studzę.
    2. Jajko ubijam mikserem i łączę z ostudzoną masą, dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie mieszam.
    3. Ciasto wykładam na dno tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
  • beza 2. Sposób przygotowania bezy:
    1. Białka ubijam mikserem razem cukrem na sztywno. Dodaję sól, mąkę ziemniaczaną. Masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę jedną godzinę w 100°C.
  • masa 3. Sposób przygotowania masy:
    1. Mascarpone ubijam mikserem razem ze śmietaną, następnie stopniowo dodaję masą krówkową, cały czas ubijając.
    2. Masę łączę z pokrojonymi daktylami oraz pokruszonymi orzechami.
  • ciasto 4. Sposób przygotowania polewy:
    1. Czekoladę połamaną przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady.
    Sposób przekładnia:
    1. Na spód upieczonego ciasta wykładam masę, masę przykrywam upieczoną bezą i polewam dowolnie polewą czekoladową.
    2. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
  • ciasto 5. 3. Gotowe.
    4. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Masa kajmakowa Daktyle Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować