Ciasto czekoladowo jogurtowe z czarną porzeczką

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tym razem mam dla Was propozycję na wilgotne a zarazem puszyste ciasto na jogurcie z dodatkiem kakao, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Całość smakuje wyśmienicie. Z pewnością umili nie jeden letni podwieczorek. Nie zamieniajcie masła na margarynę! Dużo lepszy smak ciasta na prawdziwym maśle.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na jedną formę keksową o o dług 30 cm
    3 jajka
    15 dag gęstego jogurtu naturalnego
    15 dag masła
    20 dag drobnego brązowego cukru demerara
    25 dag mąki pszennej
    3 pełne łyżki ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    ½ szklanki czarnej porzeczki
    1 łyżka płatków migdałowych
    Polewa z gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Ciasto czekoladowo jogurtowe z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temp pokojową więc jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki przed pieczeniem. Masło roztapiamy do płynnej konsystencji, studzimy.

    Mąkę pszenną przesiewamy , mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
  • 2. Jajka miksujemy z brązowym cukrem i cukrem z wanilią na puszystą jasną masę, wlewamy rozpuszczone masło oraz dodajemy gęsty jogurt, miksując na najniższych obrotach miksera powoli wsypywać mąkę, mieszać aż do połączenia ciasta.

    Gotowe ciasto wyłożyć do foremki posypać płatkami migdałowymi i porzeczką. Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra dół piec około 45 minut (do suchego patyczka)
    Ostudzone ciasto polać polewą z gorzkiej czekolady.


    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Czekolada Jogurt Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować