Ciasto z czarną porzeczką

4.5 (177 ocen)

  • 50 min

Aromatyczne, mocno porzeczkowe ciasto z czarną porzeczką. Bardzo sezonowe, nie sposób mu się oprzeć ;)

  • 50 min

Składniki:

  • nadzienie:
    3 szklanki czarnej porzeczki
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej

    ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    90 g miękkiego masła
    1 duże jajko


Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto.
    2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm, Wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać. Na wierzch zatrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować