Pleśniak z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto które kojarzy mi się z dzieciństwem, bo piekła je moja mama. Uwielbiam czarną porzeczkę a do pleśniaka idealnie pasuje. Przełamuje słodycz bezy. Fajnie jest się wgryź w piankę lekką jak puch i mega słodką.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche:

    2 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    2 łyżki cukru
    200 g masła
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka płaska kakao

    beza:

    4 białka z dużych jaj
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    pozostałe:

    40 dkg czarnej porzeczki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak

Pleśniak z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Zimne masło kroję na kawałki, przekładam do miski dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, żółtka i bardzo krótko zagniatam. Do 1/3 ciasta dodaje kakao. Ciasto przekładam do zamrażalnika na godzinę.

    Dno blaszki o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Na tarce ścieram połowę ciasta jasnego, na nim ścieram ciasto kakaowe. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i zapiekam 15 minut. Porzeczki obrane otaczam w mące ziemniaczanej. Układam na podpieczone ciasto.

    Beza:

    Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam kolejna porcja cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu jak piana jest lśniąca dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam. Bezę wykładam na porzeczki. Na wierzch ścieram ciasto jasne. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 10 minut, potem zmieszam na 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować