Ciasto czekoladowe ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ucierane ciasto z czekoladą i z pysznymi sezonowymi śliwkami. Uwielbiam takie ciasta. To ciasto jest lekko wilgotne i niezapychające. Takie idealne. Pachnie czekoladą i owocami. Idealne na podwieczorek.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    20 dag masła lub margaryny
    175 ml cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    półtorej szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki krupczatki
    10 dag mlecznej czekolady
    pół szklanki zimnego mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    około 30 dag śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i wlewamy mleko, ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy czekoladę połamaną na małe kawałki.
  • 2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Na wierzchu ciasta układamy wcześniej umyte, osuszone i wypestkowane śliwki.
  • 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy i podajemy.
  • 4. Smacznego życzę.

Porady

Ciasto można pokroić na około 16 porcji. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można upiec w tortownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Owoce Śliwki Śliwki węgierki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować