Mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach z dodatkiem ulubionego serka, złamane kwaśnymi malinami.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
150 g masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
180 g brązowego cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao w proszku
1/2 gorzkiej czekolady (50 g)
Składniki na krem mascarpone:
250 g serka mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
200 g malin
2 łyżki brązowego cukru
puszka brzoskwini
Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Ucieramy masło z miodem za pomocą miksera, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami.
Nas koniec dodajemy jogurt naturalny i posiekaną czekoladę - mieszamy łyżką.
Do formy o wymiarach 21x21 cm przelewamy ciasto - będzie się wydawało, że jest go niewiele, ale bez obaw - bardzo ładnie wyrośnie. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 40 min. W między czasie można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.
Przygotowanie kremu:
Serek mascarpone, tak jak w przypadku Deseru z pomarańczami i malinami, mieszamy sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy na parę minut, żeby cukier dokładnie się rozpuścił.
Maliny miksujemy z cukrem za pomocą blendera lub miksera.
Upieczone ciasto studzimy na kratce (wersja idealna ;) my kroiliśmy jeszcze na ciepło :) ), następnie przekrawamy na dwa płaty i przekładamy warstwą malin, mascarpone i resztą malin.
Komentarze