Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe: Czekoladę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Wystudzić. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Dodać chłodną czekoladę, porcjami wsypywać mąkę. Nie przerywając miksowania dodać śmietanę. Dokładnie utrzeć. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu przekroić.
2.Wkładka malinowa: Maliny zagotować, do wrzących wsypać sypką galaretkę i żelatynę. Mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić.
3.Krem czekoladowy: Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, gdy napęcznieje zalać wrzątkiem. Mieszać aż się rozpuści. Czekolady rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, kakao i żelatynę. Na koniec wlać czekolady, zmiksować.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć wkładkę malinową. Na niej rozsmarować większą część masy czekoladowej. Nałożyć ciasto i ostatnią część kremu. Dowolnie udekorować.
Porady
Maliny warto przetrzeć przez sitko by pozbyć sie pestek
Komentarze