Ciasto czekoladowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, a następnie dodajemy po łyżce cukru. Do ubitych białek dodajemy po żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 minut.
Upieczony biszkopt nasączamy likierem amaretto rozrobionym z wodą.
masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno.Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy i łączymy z ubitą śmietaną.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ostudzonej czekolady, a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną.
masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z żelatyną rozrobioną w ciepłej wodzie i ostudzoną.
Złożenie:
Biszkopt nasączamy, smarujemy warstwą masy czekoladowej i odstawiamy na 30 minut do lodówki aby masa lekko się ścięła.Na warstwie czekoladowej układamy maliny i przykrywamy bitą śmietaną. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Wierzch dekorujemy startą czekoladą.
Komentarze