Ciasto czekoladowe- odwrócone z owocami i biszkopcikami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto czekoladowe z owocami i biszkopcikami. Ciasto po upieczeniu, odwrócone i polane lukrem cytrynowym. To taka moja inspiracja. Ciasto wyszło ciekawe i pyszne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPCIKI I OWOCE:
    -120 g. mini biszkopcików
    -500 g. (rabarbar+ czerwona porzeczka+ czereśnie)

    CIASTO CZEKOLADOWE:
    -300 g. masła
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. mlecznej czekolady
    -10 jajek
    -180 g. drobnego cukru
    -300 g. mąki tortowej
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -150 g. cukru pudru
    -1 łyżka soku z cytryny
    -troszkę gorącej wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto czekoladowe- odwrócone z owocami i biszkopcikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowe- odwrócone z owocami i biszkopcikami 1. spód- Na wyścielaną blaszkę 30x40, poukładać biszkopciki, brzuszkami do góry.
  • Ciasto czekoladowe- odwrócone z owocami i biszkopcikami 2. owoce-Rabarbar, obrać i pokroić na kawałeczki. Czereśnie wypestkować. Porzeczkę umyć i odrzucić szypułki. Wszystko posypać cukrem i odstawić, przynajmniej na godzinę do lodówki. Potem odsączyć i rozsypać do blaszki na biszkopciki.
  • Ciasto czekoladowe- odwrócone z owocami i biszkopcikami 3. ciasto- Masło wraz z czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego. Białka ubić z połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski, dodać żółtka, resztę cukru i zmiksować. Przesiać tutaj mąkę z proszkiem i kakao i dalej zmiksować, ale na niższych obrotach miksera. Porcjami dodawać pianę z białek i mieszać też na niskich obrotach miksera, ale nie za długo. Wylać to blaszki na owoce.
  • Ciasto czekoladowe- odwrócone z owocami i biszkopcikami 4. Piec w 175* ok. 40 min. Na koniec sprawdzić patyczkiem.
  • Ciasto czekoladowe- odwrócone z owocami i biszkopcikami 5. Ciasto przykryć tacką i odwrócić ''do góry nogami''. Zdjąć papier z pieczenia i ciasto wystudzić.
  • Ciasto czekoladowe- odwrócone z owocami i biszkopcikami 6. lukier-Cukier puder, przesiać, dodać sok z cytryny i troszkę gorącej wody. Wymieszać na lejącą papkę, ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać ciasto w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować