Ciasto czekoladowe z owocami i biszkopcikami. Ciasto po upieczeniu, odwrócone i polane lukrem cytrynowym. To taka moja inspiracja. Ciasto wyszło ciekawe i pyszne.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
BISZKOPCIKI I OWOCE:
-120 g. mini biszkopcików
-500 g. (rabarbar+ czerwona porzeczka+ czereśnie)
CIASTO CZEKOLADOWE:
-300 g. masła
-100 g. gorzkiej czekolady
-100 g. mlecznej czekolady
-10 jajek
-180 g. drobnego cukru
-300 g. mąki tortowej
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
LUKIER CYTRYNOWY:
-150 g. cukru pudru
-1 łyżka soku z cytryny
-troszkę gorącej wody
Ciasto czekoladowe- odwrócone z owocami i biszkopcikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód- Na wyścielaną blaszkę 30x40, poukładać biszkopciki, brzuszkami do góry.
2.owoce-Rabarbar, obrać i pokroić na kawałeczki. Czereśnie wypestkować. Porzeczkę umyć i odrzucić szypułki. Wszystko posypać cukrem i odstawić, przynajmniej na godzinę do lodówki. Potem odsączyć i rozsypać do blaszki na biszkopciki.
3.ciasto- Masło wraz z czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego. Białka ubić z połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski, dodać żółtka, resztę cukru i zmiksować. Przesiać tutaj mąkę z proszkiem i kakao i dalej zmiksować, ale na niższych obrotach miksera. Porcjami dodawać pianę z białek i mieszać też na niskich obrotach miksera, ale nie za długo. Wylać to blaszki na owoce.
4.Piec w 175* ok. 40 min. Na koniec sprawdzić patyczkiem.
5.Ciasto przykryć tacką i odwrócić ''do góry nogami''. Zdjąć papier z pieczenia i ciasto wystudzić.
6.lukier-Cukier puder, przesiać, dodać sok z cytryny i troszkę gorącej wody. Wymieszać na lejącą papkę, ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać ciasto w esy-floresy.
Komentarze