Pyszne wyraziste kawowe ciasto, idealne dla kawoszy. Ucieszy nie jedno podniebienie. Każda okazja się znajdzie aby upiec to wyjątkowe ciasto! Wyglądem przypomina piernik, ale to niestety nie. Gorąco polecam!
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Wymiary formy 24*24 cm
Ciasto:
8 jajek
8 łyżek wody
1 1/2 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kawy cappuccino orzechowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka wymieszane z wodą. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do dwóch takich samych blaszek.Piec w temp. 160 stopni przez ok. 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu oba placki przekroić uzyskamy 4 jednakowej wielkości placki.
2.Masa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Śmietanę kremówkę ubić, dodać śnieżkę w proszku a na końcu tężejącą galaretkę.
3.Placki przekładać szybko masą. Dowolnie udekorować. Schłodzić.
Komentarze