Ciasto budyniowe z nadzieniem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt z dodatkiem proszku budyniowego, nadziany dżemem, wiśniami i śmietanką wiśniową. Po schłodzeniu super wilgotne ciasto, bez nasączenia. Proste wykonanie domowego ciasta, idealnego do kawy lub herbatki.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma:22x25 cm
    Składniki ciasto:
    4 duże jajka
    200 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 budynie czekoladowe bez cukru
    100 g mąki tortowej
    Szczypta soli
    Papier do pieczenia
    Składniki nadzienia:
    1 szklanka ciemnego dżemu
    1 szklanka osączonych wiśni z syropu
    600 ml śmietanki 30%
    200 ml jogurtu greckiego
    ½ szklanki cukru pudru
    1 galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Budynie

Ciasto budyniowe z nadzieniem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić do smaku, dodać cukier, ubić na sztywno. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia wymieszać, porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni – do suchego patyczka. Przestudzone ciasto przekroić na pół, połówki ciasta posmarować dżemem. Na spodni blat wyłożyć osączone wiśnie. Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać jogurt grecki i tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Na wiśnie wyłożyć 2/3 kremu, przyłożyć drugim plackiem, lekko docisnąć. Na wierzchu ułożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy jest lekko wilgotne.

Porady

1. do ciasta można dodać w sezonie świeże owoce. 2. ciasto można delikatnie nasączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie Śmietanka Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować