Budyniowe ciasto hali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy i wykładamy na prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Z 1 litra mleka odlewamy 1,5 szklanki mleka i rozrabiamy budynie czekoladowe w 1,5 szkl mleka. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy do niego budyń energicznie mieszając. Gorący budyń wylewamy na ciasto na blaszce. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy masę serową: ucieramy masło z cukrem, dodajemy po jednym serku i żółtku na zmianę. Mieszamy. Następnie wsypujemy budyń śmietankowy i mieszamy.
Ubijamy pianę z pozostałych białek (z 4 jajek) i lekko mieszamy z masą. Na wystudzony budyń wylewamy masę serową. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180 stopni ok. godzinę. Po upieczeniu studzimy ciasto i robimy polewę: rozpuszczamy masło, wsypujemy kakao, mieszamy i następnie rozprowadzamy równomiernie po cieście. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi wystudzone ciasto.
Komentarze