Budyniowe ciasto Hali

4.99 (197 ocen)

  • 60 min

Ulubione ciasto mojej mamy, które zawsze wychodzi. Upiekłam je na Dzień Babci

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki przesianej mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 żółtko
    125g masła roślinnego
    1/2 szklanki cukru

    Masa serowa:
    4 serki waniliowe po 200g
    budyń śmietankowy
    3 jajka
    125g masła roślinnego
    1/2 szklanki cukru

    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    3 budynie czekoladowe bez cukru

    Polewa:
    2 łyżki czubate masła śmietankowego
    4 łyżki kakao
    6 łyżek wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.99 (197 ocen)

Budyniowe ciasto hali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy i wykładamy na prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
    Z 1 litra mleka odlewamy 1,5 szklanki mleka i rozrabiamy budynie czekoladowe w 1,5 szkl mleka. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy do niego budyń energicznie mieszając. Gorący budyń wylewamy na ciasto na blaszce. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Przygotowujemy masę serową: ucieramy masło z cukrem, dodajemy po jednym serku i żółtku na zmianę. Mieszamy. Następnie wsypujemy budyń śmietankowy i mieszamy.
    Ubijamy pianę z pozostałych białek (z 4 jajek) i lekko mieszamy z masą. Na wystudzony budyń wylewamy masę serową. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180 stopni ok. godzinę. Po upieczeniu studzimy ciasto i robimy polewę: rozpuszczamy masło, wsypujemy kakao, mieszamy i następnie rozprowadzamy równomiernie po cieście. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Budyń Masa serowa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować