REKLAMA

Ciasto "Budyniowe jabłuszko"

wyświetlono: 9702 | dodany do książki kucharskiej: 38 | polecenia: 0

Warstwowe jesienne ciasto bez pieczenia na maślanych herbatnikach, słodka warstwa kremu budyniowego doskonale współgra z masą jabłkową z galaretkami , puszysta śmietankowa pianka posypana gorzkim kakao to kropka nad „i”. Ciasto bardzo smaczne i na różne okazje w tym świąteczne. Autorski przepis.

opublikowany: 03.09.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 40 min
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na formę 25/30 cm:

    35 dag herbatników maślanych

    Masa jabłkowa:
    7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta)
    1 szklanka wody
    ½ szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru trzcinowego z cynamonem Dr.Oetker
    2 galaretki cytrynowe
    2 łyżki soku z cytryny

    Masa budyniowa:
    ½ litra mleka
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    20 dag masła 82%

    Masa śmietanowa:
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    1 śmietan fix Dr.Oetker
    1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    Ciemne kakao do oprószenia
Ocena:

(średnia 4.5 z 188 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny i przemieszać z cukrem wymieszanym z cukrem trzcinowym z cynamonem, wlać wodę , doprowadzić do wrzenia i dusić aż jabłka zaczną się rozpadać.
    Zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
  • Przygotowanie 2. Przygotować masę budyniową:
    300 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem i mąką pszenną . Mieszaninę wlać do wrzącego mleka i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło w temp. pokojowej utrzeć na puszystą masę i partiami dodać zimny budyń. Zmiksować na krem.
  • Przygotowania 3. Masa śmietanowa:
    Dobrze schłodzoną kremówkę zmiksować na gęstą masę , wsypać cukier puder oraz śmietan fix, krótko zmiksować./


    Przełożenie ciasta:
    Blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym , wyłożyć herbatnikami, wylać zimną i tężejącą masę jabłkową, rozprowadzić równo, przykryć drugą warstwą maślanych herbatników, rozłożyć krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć piankę ze śmietanki, posypać grubo kakao. Ciasto włożyć na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ostra Na Słodko 22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n

Ciasto budyniowe bez pieczenia

Szybkie i niesamowicie smaczne ciasto bananowe!

kategoria: Ciasta Desery galaretki herbaty opublikowany: 05.09.2013 | wyświetlono: 16929 Książki kucharskie: 52 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE