Ciasto "Budyniowe jabłuszko"

  • wyświetlono: 9306 |
  • dodany do książki kucharskiej: 38 |
  • polecenia: 0

Warstwowe jesienne ciasto bez pieczenia na maślanych herbatnikach, słodka warstwa kremu budyniowego doskonale współgra z masą jabłkową z galaretkami , puszysta śmietankowa pianka posypana gorzkim kakao to kropka nad „i”. Ciasto bardzo smaczne i na różne okazje w tym świąteczne. Autorski przepis.

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Składniki na formę 25/30 cm:

35 dag herbatników maślanych

Masa jabłkowa:
7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta)
1 szklanka wody
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru trzcinowego z cynamonem Dr.Oetker
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki soku z cytryny

Masa budyniowa:
½ litra mleka
½ szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
20 dag masła 82%

Masa śmietanowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 śmietan fix Dr.Oetker
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
Ciemne kakao do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Budyniowe jabłuszko"

  • Przygotowanie1. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny i przemieszać z cukrem wymieszanym z cukrem trzcinowym z cynamonem, wlać wodę , doprowadzić do wrzenia i dusić aż jabłka zaczną się rozpadać.
    Zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
  • Przygotowanie2. Przygotować masę budyniową:
    300 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem i mąką pszenną . Mieszaninę wlać do wrzącego mleka i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło w temp. pokojowej utrzeć na puszystą masę i partiami dodać zimny budyń. Zmiksować na krem.
  • Przygotowania3. Masa śmietanowa:
    Dobrze schłodzoną kremówkę zmiksować na gęstą masę , wsypać cukier puder oraz śmietan fix, krótko zmiksować./


    Przełożenie ciasta:
    Blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym , wyłożyć herbatnikami, wylać zimną i tężejącą masę jabłkową, rozprowadzić równo, przykryć drugą warstwą maślanych herbatników, rozłożyć krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć piankę ze śmietanki, posypać grubo kakao. Ciasto włożyć na całą noc do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimajabłkana słodkomasa budyniowagalaretkibez pieczeniajesieńświąteczneciasto z jabłkamidla gościPoczęstunekciasto na herbatnikachna rozne okazjewarstwowe ciastociasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto jabłkowo – budyniowe

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto jabłkowo – budyniowe

982 to kruche ciasto i delikatna...

budyniowe

Dodane przez: lexi27

Budyniowe ciasto z kruszonką

Szybkie, tanie i pyszne ciasto...

Ciasto budyniowe

Dodane przez: martadudzik69

Ciasto budyniowe

Te ciasto jest bardzo łatwe do...

Ciasto budyniowe na kakaowym spodzie

Dodane przez: Kasia_S

Ciasto budyniowe na kakaowym spodzie

kruche ciasto połączone z budyniem...

Ciasto jabłkowo-budyniowe

Dodane przez: joanna30

Ciasto jabłkowo-budyniowe

Przepis na to ciasto jest u mnie...

ciasto budyniowe

Dodane przez: jo_asia86

Ciasto budyniowe

Tanie, łatwe w przygotowaniu i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE