Ciasto z wkładką serową, kremem budyniowym i ananasem

4.48 (182 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mam dla Was recepturę na troszkę pracochłonne ciasto. Bardzo pyszne, więc warto je przygotować. Ciasto jest również bardzo podzielne. Polecam na różne okazje, urodziny, imieniny, święta czy tak po prostu na podwieczorek. W żółtych wiosennych kolorach. Upieczcie, a na pewno Wam posmakuje. Puszysty biszkopt, pyszny krem, delikatny sernik i na koniec ananasy w kwaśnej galaretce. Pyszne połączenie. Upieczcie, a ja udanych wypieków Wam życzę :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na wkładkę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    15 dag masła lub margaryny
    5 jajek
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

    Na biszkopt:
    5 jajek
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Na krem:
    25 dag masła lub margaryny
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    2 pełne szklanki mleka
    pół szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 puszka ananasów w syropie
    2 galaretki cytrynowe
    3 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Ciasto z wkładką serową, kremem budyniowym i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wkładka serowa. 1. Wkładka serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto.
  • Biszkopt. 2. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy.
  • Krem. 3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
  • Przekładanie. 4. Przekładanie: Biszkopt smarujemy kremem budyniowym, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i lekko dociskamy.
  • Galaretka. 5. Galaretka i ananasy: Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy je na serniku. Galaretki dokładnie rozpuszczamy, studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Tężejące wykładamy na ananasy. Ciasto wkładamy do lodówki.
  • Podajemy. 6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ciasto można pokroić na około 30 porcji. U mnie ser taki z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować