Obłędne i szybkie ciasto CHERRY BOOM.

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

4 (4 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mój autorski przepis na wyśmienite ciacho 🤗Biszkopt czekoladowy z budyniem cappucino otulony wiśniową niebiańską pianką🥰. Jest przepyszny i sprawdzi się na każdą okazję.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BUDYŃ CAPPUCINO
    [  ] Mleko 600ml
    [  ] Cukier 70g
    [  ] Cukier waniliowy 30g
    [  ] Mąka ziemniaczana 3,5 kopiatych łyżek
    [  ] Cappucino czekoladowe 5 łyżek
    [  ] 3 żółtka
    [  ] 200g masła
    BISZKOPT
    [  ] 5 jajek
    [  ] 5 kopiatych łyżek mąki
    [  ] 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    [  ] 1,5 łyżki kakao
    [  ] 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    PTASIE MLECZKO WIŚNIOWE
    [  ] Galaretka wiśniowa 100g
    [  ] Woda 250 ml
    [  ] Śmietana 36% 480g
    [  ] Dżem wiśniowy(kwaśny) 7 łyżeczek
    DODATKI
    [  ] Galaretka cytrynowa
    [  ] Kajmak czekoladowy
    [  ] Dżem wiśniowy
    [  ] Wiśniówka
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Obłędne i szybkie ciasto cherry boom. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BUDYŃ CAPPUCINO☕
    1. Mleko 550 ml wlać do garnka i dodać cukry gotować
    2. Resztę mleka wymieszać z pozostałymi składnikami
    3. Dodać do gotującego się mleka i mieszać do powstania budyniu( nie będzie bardzo gęty)
    4. Odłóż do całkowitego wystudzenia
    5. Masło utrzyj na puszystą masę,a następnie dodaj budyń
  • 2. BISZKOPT🍫
    1. Ubijać białka ze szczyptą soli, a następnie dodaj cukry i ubiajaj do powstania lśniącej masy
    2. Dodać żółtka i wymieszać
    3. Wymieszane suche składniki przesiej przez sitko i delikatnie mieszaj do połączenia
    4. Piec w 180°C przez 25 min
  • 3. PTASIE MLECZKO WIŚNIOWE🍒
    1. Galaretke zalej wrzątkiem, wymieszaj i pozostaw do całkowitego wystudzenia
    2. Śmietanę ubij na gęstą pianę i dodawaj pomalutku wąskim strumieniem galaretkę
    3. Następnie dodaj dżem wiśniowy i wymieszaj ręcznie
  • 4. SKŁADANIE🤲
    1. W biszkopcie wydrążyć otworki i nadziej je kajmakiem( ja użyłam do tego 1/5 puszki), następnie wydrążonym biszkoptem zakryj z powrotem otwory
    2. Biszkopt nasącz wodą z wiśniówką(1:1)
    3. Masę budyniową przełóż na ciasto, a następnie ptasie mleczko wiśniowe
    4. Galaretkę cytrynową przyżądzić wg. instrukcji na opakowaniu i ostudzoną wylać na wierzch ciasta

Porady

Po upieczeniu biszkoptu można rzucić nim o ziemię parę razy żeby nie opadło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować