Ciasto warstwowe,kolorowe i wielosmakowe ,cieszy smakiem i wyglądem,idealne na rodzinne uroczystości.
2 godz.
Składniki:
na biszkopt z makiem:
6 jajek
2/3 szklanki cukru kryształu
2/3 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na biszkopt kakaowy:
3 jajka
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki maki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
2 galaretki ananasowe
na masę budyniową:
400 ml mleka
2 jajka
100 g cukru
100 g masła
8 g cukru z prawdziwą wanilią
2 czubate łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki maki ziemniaczanej
na frużelinę truskawkową:
250 g konfitury truskawkowej
2 łyżeczki żelatyny
na piankę truskawkową:
300 ml śmietanki 30%
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki wrzątku
Biszkoptowy budyniowiec jabłkowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremka 25x30 cm
przygotować biszkopt z makiem:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka,zmiksować.
Mąki,mak i proszek do pieczenia wymieszać razem,następnie delikatnie połączyć z masą jajeczną,
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ostudzić przekroić na dwa placki.
2.przygotować ciasto kakaowe:
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka,zmiksować.
Mąkę,kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.Ostudzić.
3.przygotować masę jabłkową:
Jabłka obrać,pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu do momentu,aż część jabłek się rozgotuje,garnek zestawić z ognia,wsypać suche galaretki i mieszać aż się rozpuszczą,gorącą masę wyłożyć na biszkopt.
4.przygotować masę budyniową:
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,pozostałe mleko zmiksować z jajkami,obiema mąkami i wlać do gorącego mleka.
Gotować cały czas mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje,zdjąć z ognia,całkowicie wystudzić,
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń.
5.przygotować frużelinę truskawkową:
Konfiturę truskawkową przełożyć do rondelka i cały czas mieszając pogrzać( nie gotować) zdjąć z ognia wsypać żelatynę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia,przestudzić.
6.przygotować piankę truskawkową:
Galaretki rozpuścić we wrzątku,ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno,wlać lekko tężejącą galaretkę i zmiksować.
7.Ułożenie warstw ciasta:połowa biszkoptu z makiem-masa jabłkowa-biszkopt kakaowy-masa budyniowa-frużelina truskawkowa-druga połowa biszkoptu z makiem-pianka truskawkowa.
Komentarze