Biszkoptowy budyniowiec jabłkowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Ciasto warstwowe,kolorowe i wielosmakowe ,cieszy smakiem i wyglądem,idealne na rodzinne uroczystości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na biszkopt z makiem:
    6 jajek
    2/3 szklanki cukru kryształu
    2/3 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki suchego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    na biszkopt kakaowy:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 szklanki maki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę jabłkową:
    1,5 kg jabłek
    2 galaretki ananasowe

    na masę budyniową:
    400 ml mleka
    2 jajka
    100 g cukru
    100 g masła
    8 g cukru z prawdziwą wanilią
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2,5 łyżki maki ziemniaczanej

    na frużelinę truskawkową:
    250 g konfitury truskawkowej
    2 łyżeczki żelatyny

    na piankę truskawkową:
    300 ml śmietanki 30%
    2 galaretki truskawkowe
    1,5 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkoptowy budyniowiec jabłkowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremka 25x30 cm
    przygotować biszkopt z makiem:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka,zmiksować.
    Mąki,mak i proszek do pieczenia wymieszać razem,następnie delikatnie połączyć z masą jajeczną,
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Ostudzić przekroić na dwa placki.
  • 2. przygotować ciasto kakaowe:
    Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka,zmiksować.
    Mąkę,kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.Ostudzić.
  • 3. przygotować masę jabłkową:
    Jabłka obrać,pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
    Przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu do momentu,aż część jabłek się rozgotuje,garnek zestawić z ognia,wsypać suche galaretki i mieszać aż się rozpuszczą,gorącą masę wyłożyć na biszkopt.
  • 4. przygotować masę budyniową:
    Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,pozostałe mleko zmiksować z jajkami,obiema mąkami i wlać do gorącego mleka.
    Gotować cały czas mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje,zdjąć z ognia,całkowicie wystudzić,
    Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń.
  • 5. przygotować frużelinę truskawkową:
    Konfiturę truskawkową przełożyć do rondelka i cały czas mieszając pogrzać( nie gotować) zdjąć z ognia wsypać żelatynę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia,przestudzić.
  • 6. przygotować piankę truskawkową:
    Galaretki rozpuścić we wrzątku,ostudzić.
    Śmietankę ubić na sztywno,wlać lekko tężejącą galaretkę i zmiksować.
  • 7. Ułożenie warstw ciasta:połowa biszkoptu z makiem-masa jabłkowa-biszkopt kakaowy-masa budyniowa-frużelina truskawkowa-druga połowa biszkoptu z makiem-pianka truskawkowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować