Ciasto bawole oko

4.49 (182 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo efektowne i pyszne ciasto na kruchym spodzie z kakaowymi kuleczkami oraz pysznym kremem i delikatnym biszkoptem. Palce lizać :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    0,5 kg mąki
    masło lub margaryna (25 dag)
    szklanka cukru pudru
    1-2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 żółtek
    2 łyżki kakao
    szklanka mielonych orzechów
    1 łyżeczka śmietany
    BISZKOPT:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku i octu
    KREM:
    1,5 szklanki mleka
    6 łyżek cukru
    1 budyń śmietankowy
    kostka masła (temperatura pokojowa)
    ORAZ:
    słoiczek powidła lub marmolady
    2 paski białej czekolady
    0,5 łyżeczki oleju

    Przepis na blachę o wym: 25/40 cm
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Ciasto

Ciasto bawole oko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. GOTUJEMY BUDYŃ NA KREM:
    Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy chwilę cały czas mieszamy. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha), odstawiamy.
    CIASTO KRUCHE:
    Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy puder i mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę masło i wszystko ze sobą siekamy. Na końcu dodajemy żółtka i śmietanę, wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2 nierówne części
    Pierwszą część (większą) wałkujemy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, smarujemy powidłem.
    Do drugiej dodajemy kakao, orzechy oraz łyżeczkę śmietany, wyrabiamy aż składniki się połączą z ciastem.
    Z ciemnego ciasta robimy 32 w miarę równe kulki (do środka każdej można dać rodzynkę lub wiśnie)
    Układamy na powidło w równych odstępach.
    Pieczemy w 180 st.C ustawienie góra dół ok. 20-25 minut.
    BISZKOPT:
    Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Następnie żółtka mieszamy z proszkiem i octem i partiami wlewamy do białek. Mąkę przesiewamy i dzieląc na 3 razy dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170- 180 st. C ustawienie góra dół ok. 25 minut
    KREM:
    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania.
    SKŁADANIE CIASTA:
    Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem.
    Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy dowolną polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
    Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem, fajnie przejdzie wszystkimi smakami i ciasto kruche będzie się dobrze kroić. Smacznego :)

Porady

Ciasto możemy polać dowolną polewą lub po prostu posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować