Ciasto bawole oko

  • wyświetlono: 892 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo efektowne i pyszne ciasto na kruchym spodzie z kakaowymi kuleczkami oraz pysznym kremem i delikatnym biszkoptem. Palce lizać :)

Schowek0100000
  • 40 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

CIASTO KRUCHE:
0,5 kg mąki
masło lub margaryna (25 dag)
szklanka cukru pudru
1-2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
2 łyżki kakao
szklanka mielonych orzechów
1 łyżeczka śmietany
BISZKOPT:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku i octu
KREM:
1,5 szklanki mleka
6 łyżek cukru
1 budyń śmietankowy
kostka masła (temperatura pokojowa)
ORAZ:
słoiczek powidła lub marmolady
2 paski białej czekolady
0,5 łyżeczki oleju

Przepis na blachę o wym: 25/40 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto bawole oko

  • 1. GOTUJEMY BUDYŃ NA KREM:
    Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy chwilę cały czas mieszamy. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha), odstawiamy.
    CIASTO KRUCHE:
    Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy puder i mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę masło i wszystko ze sobą siekamy. Na końcu dodajemy żółtka i śmietanę, wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2 nierówne części
    Pierwszą część (większą) wałkujemy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, smarujemy powidłem.
    Do drugiej dodajemy kakao, orzechy oraz łyżeczkę śmietany, wyrabiamy aż składniki się połączą z ciastem.
    Z ciemnego ciasta robimy 32 w miarę równe kulki (do środka każdej można dać rodzynkę lub wiśnie)
    Układamy na powidło w równych odstępach.
    Pieczemy w 180 st.C ustawienie góra dół ok. 20-25 minut.
    BISZKOPT:
    Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Następnie żółtka mieszamy z proszkiem i octem i partiami wlewamy do białek. Mąkę przesiewamy i dzieląc na 3 razy dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170- 180 st. C ustawienie góra dół ok. 25 minut
    KREM:
    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania.
    SKŁADANIE CIASTA:
    Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem.
    Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy dowolną polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
    Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem, fajnie przejdzie wszystkimi smakami i ciasto kruche będzie się dobrze kroić. Smacznego :)

Porady

Ciasto możemy polać dowolną polewą lub po prostu posypać cukrem pudrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto kruchena świętaciasto na różne okazjena rozne okazjeciasto na imprezęciasto z kremem budyniowymciasto z powidłemciasto bawole oczyefektowne i pyszne ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Oczy carycy z kremem cappuccino

Dodane przez: juchab

Ciasto Oczy carycy z kremem cappuccino

Jeśli chodzi o ciasta przekładane,...

oczy carycy

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Oczy carycy

:-) Gorąco polecam (-:

oczy carycy

Dodane przez: Sylwia1234

Ciasto Oczy Carycy

Idealne ciasto na każdą okazję,...

image-0khakx8

Dodane przez: julka25

Ciasto Oczy carycy

Uwielbia ten placuszek bardzo mój...

Oczy carycy

Dodane przez: AnkaFiranka

Oczy carycy

Oczy Carycy to ciasto baaardzo...

Wiśniowe oko zaciekawi i zachwyci każdego gościa!

Dodane przez: cameo

Ciasto Wiśniowe oko

Proste do wykonania, wyśmienicie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE