Ciasto bawole oko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.GOTUJEMY BUDYŃ NA KREM:
Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy chwilę cały czas mieszamy. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha), odstawiamy.
CIASTO KRUCHE:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy puder i mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę masło i wszystko ze sobą siekamy. Na końcu dodajemy żółtka i śmietanę, wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2 nierówne części
Pierwszą część (większą) wałkujemy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, smarujemy powidłem.
Do drugiej dodajemy kakao, orzechy oraz łyżeczkę śmietany, wyrabiamy aż składniki się połączą z ciastem.
Z ciemnego ciasta robimy 32 w miarę równe kulki (do środka każdej można dać rodzynkę lub wiśnie)
Układamy na powidło w równych odstępach.
Pieczemy w 180 st.C ustawienie góra dół ok. 20-25 minut.
BISZKOPT:
Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Następnie żółtka mieszamy z proszkiem i octem i partiami wlewamy do białek. Mąkę przesiewamy i dzieląc na 3 razy dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170- 180 st. C ustawienie góra dół ok. 25 minut
KREM:
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania.
SKŁADANIE CIASTA:
Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem.
Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy dowolną polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem, fajnie przejdzie wszystkimi smakami i ciasto kruche będzie się dobrze kroić. Smacznego :)
Porady
Ciasto możemy polać dowolną polewą lub po prostu posypać cukrem pudrem
Komentarze