CIASTO LUKSUSOWE

3.5 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis ze starego przepisu z moimi małymi modyfikacjami. To wielowarstwowe ciasto pełne pysznych smaków.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 2 BLATY CIASTA:

    4 jajka w temp. pokojowej

    15 dag cukru

    20 dag maki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/3 łyżeczki sody

    0,5 szklanki oleju

    10 dag suchego maku (można mniej)

    10 dag kokosu

    SKŁADNIKI NA KOLEJNE 2 CIASTA:

    4 jajka w temp. pokojowej

    15 dag cukru

    20 dag maki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/3 łyżeczki sody

    0,5 szklanki oleju

    10 dag mielonych orzechów

    2 łyżki kakao

    KREM:

    0,5 puszki masy krówkowej

    kostka masła

    2-3 łyżki kakao

    1,5 szklanki mleka

    1 budyń waniliowy

    ORAZ:

    słoik marmolady z pigwy lub smażonych jabłek

    0,5 słoika dżemu z porzeczek lub innego kwaśnego

    POLEWA:

    0,5 tabliczki mlecznej czekolady

    2-3 łyżki śmietany 30 lub 36 %
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane

Ciasto luksusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. DWA BLATY CIASTA:

    4 całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą i puszystą masę, gdy podwoi objętość wlewamy powoli olej i chwilę miksujemy. Mąkę, proszek i sodę przesiewamy, wsypujemy do jajek w 3 partiach, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy mak a do 2 kokosy. Mieszamy

    Blachę o wym. 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia (ja miałam 2 blachy). Wlewamy ciasta i wyrównujemy.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C- góra dół, każde z ciast pieczemy ok. 15-20 minut.

    KOLEJNE 2 CIASTA:

    Ciasta robimy jak wyżej. Dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy kakao a do 2 orzechy. Pieczemy w tych samych blachach co poprzednie ciasta - temp. 180 st. C-góra dół ok 15-20 minut.

    KREM:
    Szklankę mleka gotujemy, w pozostałej połowie mieszamy budyń, wlewamy na wrzące mleko. Mieszamy i chwilę gotujemy. Przykrywamy folią i odstawiam do wystudzenia

    Masło w temp. pokojowej ucieramy do białości, dodajemy po łyżce budyniu. Następnie dodajemy po łyżce masy krówkowej i kakao. Dobrze miksujemy.

    SKŁADANIE CIASTA:

    1. ciasto makowe

    2. połowa dżemu z porzeczek

    3. połowa kremu

    4. ciasto kokosowe

    5. marmolada z pigwy lub smażone jabłka

    6. ciasto kakaowe

    7. pozostały dżem z porzeczek

    8. krem

    9. ciasto orzechowe

    10. polewa

    POLEWA:

    Połamaną czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na ciasto i równo smarujemy. Możemy posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.

Porady

*Zamiast marmolady z pigwy można użyć smażonych jabłek. ok. 1-1,5 kg należy obrać i zetrzeć. Dusić na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Według potrzeby dosładzamy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną (1 kopiata łyżka rozpuszczona w niewielkiej ilości wody) Wlewamy i chwilę gotujemy. Blaty ciasta możemy nasączyć kawą, herbatą, alkoholem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować