Ciasto-bawole oko ze śliwkami

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Ciasto piekłam według przepisu mojej teściowej. Do ciasta dodałam śliwki z własnej działki. Dodatek sprawił, że ciasto nabrało kwaskowatości i przełamało intensywną słodycz ciasta kruchego.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki - ciasto
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki cukru pudru
    4 żółtka
    1 słoik powideł śliwkowych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 kg śliwek
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka wiórek kokosowych
    2 łyżki kakao
    Krem:
    1 budyń malinowy na 3/4 szklanki mleka
    1/2 litra mleka
    1 kostka margaryny
    2 łyżki syropu malinowego
    1 czubata łyżka cukru pudru
    Polewa
    1 łyżka masła, 1 łyżka kakao, 2 łyżki wody, 1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto-bawole oko ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną białą rozwałkować i wyłożyć na dno natłuszczonej blachy. Do drugiej części dodać kakao, zagnieść ponownie ciasto i podzielić na 30 części- robiąc kuleczki. Na jasnym cieście rozsmarować powidła, śliwki wypestkować. Kulki ciemne układać na jasnym cieście na przemian z połówkami śliwek. W środek śliwek wsypać wiórki kokosowe. Piec około 40 minut.
    Budyń ugotować w zmniejszonej ilości wody według przepisu, wystudzić pod przykryciem. Margarynę utrzeć z cukrem - dalej ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu. Na koniec dodać syrop malinowy i delikatnie wymieszać. Na śliwkach ułożyć rodzynki, następnie rozsmarować krem.
    Ugotować polewę na wolnym ogniu i lekko przestudzoną rozlać kleksami na ciasto. Wstawić do lodówki na 6 godzin.

Porady

Na ciasto można wyłożyć różne kremy np. karpatkowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować