Pączki kwiatki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zamiast tradycyjnych pączków urocze kwiatuszki

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 50-60 dag mąki pszennej
    5 łyżek cukru + łyżka do drożdży
    50 g drożdży
    2 całe jajka
    1 łyżka cukru waniliowego
    0,5 szklanki mleka
    niecała szklanka piwa (u mnie cytrynowe bezalkoholowe)
    łyżka wódki
    40 g masła

    ORAZ:
    tłuszcz do smażenia
    marmolada, masa krówkowa do nadzienia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki kwiatki 1. Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.

    Do dużej miski przesiewamy mąkę (najpierw 0,5 kg), dodajemy jajka, masło, piwo, podrośnięte drożdże, wódkę. Zarabiamy gładkie ciasto, dodajemy resztę mąki jeśli ciasto lepi się do rąk. Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 2 części. Każdą część wałkujemy, szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego krążka przykładamy zakrętkę od wody (użyłam pełnej butelki z wodą) i przyciskamy. Nacinamy 7 lub 8 razy, przyciskamy palcami robiąc w ten sposób płatki. Kwiatki odstawiamy na chwilę do napuszenia.
    Tłuszcz nagrzewamy, delikatnie przekładamy nasze kwiatki np. za pomocą łopatki i smażymy na średnim ogniu z obu stron.
    Odsączamy na ręczniku papierowym. Środki kwiatków wypełniamy marmoladą i masą krówkową. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki

To może cię zainteresować