Bananowiec piankowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bananowe w formie kopułki z galaretką i warstwą jogurtową. Ciasto efektowne i przepyszne :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA MAŁĄ TORTOWNICĘ O ŚR 20-21 CM LUB MISKĘ:

    SPÓD:
    cienki biszkopt o dowolnym smaku o śr. 24 cm lub opakowanie okrągłych biszkoptów

    WARSTWA BANANOWA:
    4 bardzo dojrzałe banany
    galaretka cytrynowa
    sok z połowy cytryny lub dopasować do smaku

    ŚRODEK:
    galaretka agrestowa

    WARSTWA JOGURTOWA:
    jogurt grecki 400 g
    2-3 łyżki cukru pudru
    galaretka truskawkowa

    ORAZ:
    herbatniki w czekoladzie
    mleko do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Bananowiec piankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do wystudzenia.

    2.Galaretkę truskawkową i cytrynową rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia

    3.Miskę wykładamy folią spożywczą, umieszczamy biszkopt lub biszkopty jeśli trzeba docinamy i lekko nasączamy mlekiem lub kawą.

    4.WARSTWA BANANOWA:
    Banany miksujemy na gładko w blederze razem z sokiem z cytryny. Wlewamy zimną galaretkę cytrynowa i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Jak zacznie tężeć wylewamy na biszkopt. chowamy na chwilę do lodówki

    5. Wylewamy tężejącą galaretkę agrestową. Chowamy na chwilę do lodówki.

    6. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy galaretkę truskawkową i chwilę miksujemy.
    Wylewamy na galaretkę i wyrównujemy.

    7. herbatniki moczymy w mleku i układamy na masę jogurtową. Ciasto chowamy na całą noc do lodówki.

    8. Następnego dnia ciasto odwracamy na deskę, ściągamy miskę i folię. Smacznego :)

Porady

Używając kupnych biszkoptów uzyskujemy ciasto bez pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować