Ciasto Balladyna

4.41 (177 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniałe połączenie słodkiego ciasta z kwaśnymi malinami zatopionymi w galaretce :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek ,,L''
    3/4 szklanki cukru
    2 budynie czekoladowe (po 40 g)
    1 szklanka maki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    1 łyżka oleju

    KREM:
    0,5 l śmietanki 36 %
    opakowanie serka mascarpone (250 g)
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    4- 6 łyżek kawy cappuccino

    WIERZCH:
    2 galaretki malinowe
    ok. 0,5 kg mrożonych malin

    ORAZ:
    ok. 300 g maślanych herbatników
    puszka kakaowej masy krówkowej (400 g)
    filiżanka kawy do nasączenia
Wystaw ocenę:

4.41 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Ciasto

Ciasto balladyna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę o wym. 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód)

    BISZKOPT:
    Ubijamy białka na sztywno, partiami wsypujemy cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy gdy zacznie ,,kipieć'' wlewamy powoli do ubitych białek.
    Cały czas ubijamy
    Mąkę z budyniami przesiewamy, wsypujemy do jajek w 3 partiach, delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu wlewamy olej. Ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy w 170 -180 st. C góra dół) około 20 -25 minut. Po ostudzeniu przekrawamy na pół.

    KREM:
    Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody
    Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone i kawą cappuccino. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy kilka łyżek ubitego kremu mieszamy, sprawdzamy czy żelatyna jest zimna i wlewamy do miski z kremem. Miksujemy do połączenia. Odkładamy na bok 2-3 łyżki kremu. Resztę dzielimy na pół.

    WIERZCH:
    Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, dodajemy zamrożone maliny. Mieszamy i obserwujemy. Galaretka szybko tężeję. Możemy schować na chwilę do lodówki.
  • 2. SKŁADANIE:

    1biszkopt umieszczamy w blaszce, nasączamy kawą
    2 smarujemy 1 połową kremu
    3 układamy warstwę herbatników.
    4 smarujemy masą krówkową
    5 układamy 2 warstwę herbatników
    6 smarujemy 2 połową kremu
    7 przykrywamy 2 biszkoptem
    8 smarujemy odłożonym kremem
    9 zalewamy tężącą galaretką z malinami.

    Ciasto najlepiej schować na całą noc do lodówki. Smacznego :)

Porady

Możemy nasączyć również herbatniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.2 (353 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (353 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować