Bawole oko

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam, bardzo smaczny placek :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche :
    0,5 kg mąki
    1 margaryna
    12 dag cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    cukier waniliowy
    łyżki kakao
    0,5 łyżeczki sody
    15 orzechów włoskich lub 30 wydrylowanych wiśni
    Biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa karpatkowa:
    0,5 l mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 margaryna
    1 cukier waniliowy
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    0,5 szklanki cukru ( można dodać więcej cukru)
    3-4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bawole oko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy masę jabłkową, wszystko to smażymy gdy będzie gotowe ostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Pieczemy biszkopt, białka ubijamy na sztywno z cukrem, gdy piana będzie sztywna dodajemy powoli po 1 żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (25/40 cm) wyłożoną papierem. Pieczemy ok 25 min w temperaturze 170 st.C.
  • 3. Ciasto kruche: Z podanych składników wyrabiamy ciast. Gdy będzie gotowe
    ciasto dzielimy na 2 części. Jedną kładziemy na blachę (25/40 cm) wylewamy na nie masę jabłkową. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 30 kwadratów. Do każdego kwadratu wkładamy 0,5 orzecha lub wiśnię. Formujemy kulki i kładziemy na masę jabłkową. Pieczemy to ok 50 min w temperaturze 180 st.C.
  • 4. Masa karpatkowa: Z podanych składników ugotować budyń, po ostudzeniu utrzeć z margaryną. Masę wyłożyć na ciasto i przykryć biszkoptem. Biszkopt dekorujemy polewą, i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować