Bawole oko

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kruche ciasto z delikatną i puszystą masą wypełnione bakaliowymi oczkami z dżemem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 1/2 kg mąki tortowej
    - 250 g margaryny
    - 4 żółtka
    - 3 łyżki gęstej śmietany
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka cukru pudru
    MASA:
    - 3 żółtka
    - 5 dag mąki ziemniaczanej
    - 18 dag cukru
    - 1,5 szklanki mleka
    - 250 g margaryny
    POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
    - dżem śliwkowy (lub inny)
    - Bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałów
    - 2 łyżki kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    PONCZ:
    - sok wyciśnięty z jednej cytryny, 0,5 szklanki mocnej herbaty
    - 4 łyżeczki cukru, kieliszek wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery Ciasto

Bawole oko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Mąkę przesiać, margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać żółtka, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.

    Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie równe części.

    Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 0,5 łyżeczki sody.

    Drugą część (białe ciasto) rozwałkować na grubość około 1,5 cm i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Ciasto ułożone na blaszce posmarować ulubionym dżemem.

    Część ciasta z dodatkiem kakao rozwałkować i podzielić na 28 kwadratów. Na każdy kwadracik ułożyć posiekane drobno bakalie (orzechy włoskie, migdały i rodzynki), a następnie ścisnąć i uformować w dłoniach kulki.

    Wszystkie 28 kulek ułożyć na białe ciasto posmarowane dżemem w równych rzędach.

    Tak przygotowane ciasto i kulki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 45 minut.
  • 3. Podczas pieczenia ciasta należy przygotować masę:

    Żółtka utrzeć z cukrem. Z mleka odlać 0,5 szklanki i dodać do niego utarte żółtka, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać.

    Pozostałą cześć mleka podgrzać (nie zagotować) i dodać do niego utartą mieszankę i wszystko mieszać do momentu zgęstnienia. Ostudzić.

    Ostudzoną masę utrzeć z margaryną*.

    * Ucierając dodajemy po łyżce masy.
  • 4. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, nasączyć bakaliowe kulki ponczem przygotowanym z soku z cytryny, herbaty, cukru i alkoholu.

    Następnie masę rozprowadzić po całym cieście, pamiętając aby wypełniała ona każdą szczelinę.

    Na sam koniec (opcjonalnie) ciasto można polać czekoladową polewą lub posypać wiórkami z czekolady.

    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować