Mąkę przesiać, margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać żółtka, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.
Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie równe części.
Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 0,5 łyżeczki sody.
Drugą część (białe ciasto) rozwałkować na grubość około 1,5 cm i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Ciasto ułożone na blaszce posmarować ulubionym dżemem.
Część ciasta z dodatkiem kakao rozwałkować i podzielić na 28 kwadratów. Na każdy kwadracik ułożyć posiekane drobno bakalie (orzechy włoskie, migdały i rodzynki), a następnie ścisnąć i uformować w dłoniach kulki.
Wszystkie 28 kulek ułożyć na białe ciasto posmarowane dżemem w równych rzędach.
Tak przygotowane ciasto i kulki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 45 minut.
3.Podczas pieczenia ciasta należy przygotować masę:
Żółtka utrzeć z cukrem. Z mleka odlać 0,5 szklanki i dodać do niego utarte żółtka, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać.
Pozostałą cześć mleka podgrzać (nie zagotować) i dodać do niego utartą mieszankę i wszystko mieszać do momentu zgęstnienia. Ostudzić.
Ostudzoną masę utrzeć z margaryną*.
* Ucierając dodajemy po łyżce masy.
4.Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, nasączyć bakaliowe kulki ponczem przygotowanym z soku z cytryny, herbaty, cukru i alkoholu.
Następnie masę rozprowadzić po całym cieście, pamiętając aby wypełniała ona każdą szczelinę.
Na sam koniec (opcjonalnie) ciasto można polać czekoladową polewą lub posypać wiórkami z czekolady.
Komentarze