Ciastka uszka z nadzieniem orzechowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proponuję uszka ale nie do barszczu tylko do kawy lub herbaty, bo są to słodkie, kruche ciastka z nadzieniem orzechowym. Dość szybko się je przygotowuje, a efekt na pewno zaskoczy domowników i gości.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 1 i 1/2 szk,
    jajko 1 szt,
    masło 100 g,
    cukier puder 1 łyżka,
    miód 2 łyżki,
    cukier waniliowy 1 łyżeczka,
    Nadzienie:
    orzechy włoskie 75 g,
    powidła śliwkowe 50 g,
    cukier 2 łyżki,
    cukier waniliowy 1/2 łyżeczka,
    cynamon 1 łyżeczka,
    masło 15 g,
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania,
    papierowe słomki,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Ciastka uszka z nadzieniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Masło roztopić i ostudzić, orzechy zmielić. Orzechy wymieszać z powidłami, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem oraz rozpuszczonym masłem.

    Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane, zimne masło, jajko, cukier puder i cukier waniliowy oraz miód. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywcza i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm i powycinać kwadraty o wymiarze 7 cm x 7 cm. Na środek położyć nadzienie, złożyć w trójkąt, skleić brzegi i owinąć wokół palca tworząc uszko. Słomki pociąć na mniejsze kawałki i w każde oczko włożyć 3 - 4 rurki tak aby ciastka zachowały kształt podczas pieczenia. Piec 15 – 18 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować