Drożdżowy "ślimak" z nadzieniem kukurydziano-orzechowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące i mocno orzechowe nadzienie z dodatkiem miodu idealnie komponuje się z puszystym, słodkim ciastem drożdżowym. Podane z kubkiem ciepłego mleka, tworzy jak dla mnie idealny zestaw śniadaniowy.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    szczypta soli
    110 ml ciepłego mleka 3,2%
    20 g drożdży
    50 g cukru
    30 g masła
    1 średnie jajko
    1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
    Nadzienie:
    70 g płatków kukurydzianych Kakao i Miód
    4 łyżki kremowego masła orzechowego
    3 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    1 jajko (do wysmarowania wierzchu)
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowy "ślimak" z nadzieniem kukurydziano-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Płatki rozdrobnić w robocie lub ręcznie wsypując je do woreczka i ugniatając tłuczkiem. Do płatków dodać masło orzechowe, miód i mleko, wymieszać do połączenia się składników.
    Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 5-10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajko oraz podrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając roztopione masło. Miskę z ciastem nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na brzeg ciasta nałożyć farsz i zwinąć ciasno w rulon. Rulon zwinąć w dużego ślimaka i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku (grzałka góra-dół) nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować