Pyszne, chrupiące i mocno orzechowe nadzienie z dodatkiem miodu idealnie komponuje się z puszystym, słodkim ciastem drożdżowym. Podane z kubkiem ciepłego mleka, tworzy jak dla mnie idealny zestaw śniadaniowy.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
szczypta soli
110 ml ciepłego mleka 3,2%
20 g drożdży
50 g cukru
30 g masła
1 średnie jajko
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
Nadzienie:
70 g płatków kukurydzianych Kakao i Miód
4 łyżki kremowego masła orzechowego
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
1 jajko (do wysmarowania wierzchu)
2 łyżeczki cukru
Drożdżowy "ślimak" z nadzieniem kukurydziano-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: Płatki rozdrobnić w robocie lub ręcznie wsypując je do woreczka i ugniatając tłuczkiem. Do płatków dodać masło orzechowe, miód i mleko, wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 5-10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajko oraz podrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając roztopione masło. Miskę z ciastem nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na brzeg ciasta nałożyć farsz i zwinąć ciasno w rulon. Rulon zwinąć w dużego ślimaka i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku (grzałka góra-dół) nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze