Twarogowe babeczki z makiem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Smaczne, idealne do porannej kawy.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g twaróg
    2 łyżki śmietany
    50 g masła pokojowej temp.
    150 g mąki
    2 szt. jajka
    100 g cukru
    0,5 łyżeczki sody
    1 łyżeczka sok z cytryny
    2 łyżki maku
    100 g rodzynki
    szczypta soli

    Krem:

    200 g śmietany kremówki 36 %
    200 g ser mascarpone
    100 g cukru
    1 łyżka sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Twarogowe babeczki z makiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą masę.Twaróg,śmietanę ,masło pokojowej temperatury i mak wymieszać w misce,dodać ubite jajka i mikserem ubić na puszystą masę.Mąkę przesiać przez sitko do masy twarogowej,sodę pogasić sokiem z cytryny,szczyptę soli.Wszystko wymieszać drewnianą łyżką.Na koniec wsypać rodzynki,wcześniej namoczone w ciepłej wodzie,połączyć z masą.
  • 2. Masę przełożyć do formy na muffinki.Piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C.
  • 3. Śmietanę ubić z cukrem,dodać ser mascarpone i sok z cytryny,cały czas mieszając.Udekorować kremem babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować