Ciastka twarogowe z dżemem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię wypieki z ciasta twarogowego. Jest delikatne, puszyste i bardzo smaczne. Ciastka z ciasta twarogowego smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym i można je robić z ulubionym nadzieniem. Polecam :)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
    – 2 jajka
    – 360g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 50g cukru (u mnie trzcinowy)
    – 40ml oleju (u mnie rzepakowy)
    – ekstrakt z wanilii wg smaku
    – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    – nadzienie wg smaku (u mnie domowa frużelina truskawkowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery Ciastka

Ciastka twarogowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść widelcem razem z jajkami i cukrem. Dodać olej i ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do twarogu i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,3cm, posmarować dżemem i zawinąć wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na kawałki o szerokości około 2cm. Pokrojone ciastka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25-30 minut, aż ładnie się zarumienią.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować