Ciastka twarogowe z patelni

4.5 (154 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste i smaczne słodkości, do zrobienia których zbędny jest nam piekarnik i nie trzeba fatygować się o wałkowanie ciasta. Polecam – smacznego!

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    250 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
    2 jajka
    4 – 5 łyżek cukru białego
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Bezy Ser

Ciastka twarogowe z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka twarogowe z patelni 1. Twaróg, tłuszcz, jajka, cukier zwykły i waniliowy oraz sól utrzeć lub pognieść tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Dodać proszek budyniowy, sodę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Masę schłodzić w lodówce (ciasto można przygotować dzień wcześniej, po czym pozostawić na noc w lodówce).
    Z ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kulki wyłożyć na suchą, rozgrzaną patelnię i spłaszczyć dłonią, formując placki.
  • Ciastka twarogowe z patelni 2. Piec po kilka minut z obu stron (na rumiano).

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 36 średniej wielkości ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować