Mięciutkie ciastka z ciasta twarogowego z dodatkiem bakalii – kandyzowanej skórki pomarańczowej i daktyli. Słodkości z delikatną nutą kawy oraz kardamonu. W sam raz do popołudniowej herbaty lub kawy.
1 godz. 10 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
200 g masła lub margaryny
250 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
2 jajka
¾ szklanki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulat)
1 kopiasta łyżeczka kardamonu mielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g daktyli suszonych bez pestek
Ciastka twarogowe ze skórką pomarańczową i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić z dodatkiem kawy i kardamonu, następnie wystudzić. Dodać twaróg, wbić jajka i wsypać cukier – utrzeć. Dołożyć proszek budyniowy, proszek do pieczenia i sodę – ponownie utrzeć. Dodać skórkę pomarańczową oraz drobno pokrojone daktyle – wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać.
2.Z masy uformować 24 kulki, które ułożyć w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min (180 st. C).
Komentarze