Ciastka twarogowe ze skórką pomarańczową i daktylami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mięciutkie ciastka z ciasta twarogowego z dodatkiem bakalii – kandyzowanej skórki pomarańczowej i daktyli. Słodkości z delikatną nutą kawy oraz kardamonu. W sam raz do popołudniowej herbaty lub kawy.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
    200 g masła lub margaryny
    250 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
    2 jajka
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulat)
    1 kopiasta łyżeczka kardamonu mielonego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    100 g daktyli suszonych bez pestek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Ciastka Kawy

Ciastka twarogowe ze skórką pomarańczową i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka twarogowe ze skórką pomarańczową i daktylami 1. Masło rozpuścić z dodatkiem kawy i kardamonu, następnie wystudzić. Dodać twaróg, wbić jajka i wsypać cukier – utrzeć. Dołożyć proszek budyniowy, proszek do pieczenia i sodę – ponownie utrzeć. Dodać skórkę pomarańczową oraz drobno pokrojone daktyle – wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać.
  • Ciastka twarogowe ze skórką pomarańczową i daktylami 2. Z masy uformować 24 kulki, które ułożyć w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować