Ciastka francuskie z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciastka do kawy lub herbaty – w sumie dwa składniki ciasto oraz kwaskowe jabłko. Malutki dodatek w postaci brązowego cukru. Upieczone, jeszcze ciepłe szybko znikają z półmiska.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Papier do pieczenia
    2 arkusze ciasta francuskiego
    1 małe jajko
    3 łyżki cukru trzcinowego
    3 jabłka o smaku kwaskowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta francuskie

Ciastka francuskie z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka francuskie z jabłkiem 1. Wykonanie: jabłka ubrać ze skórki, wybrać gniazda nasienne, każde jabłko pokroić na 16 kawałków. Rozwinięte arkusze posypać brązowym cukrem, wałkiem wgnieść cukier w ciasto. Każdy kawałek ciasta pokroić na prostokąty – wymiar według uznania. Kaidy kawałek naciąć do połowy po 3-4 paski. Na całym kawałku ułożyć kawałek jabłka , nałożyć paski na jabłko, dobrze skleić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w pewnej odległości, posmarował rozkłóconym jajkiem każde ciastko. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 200 około 20 minut na złoty kolor.

Porady

1. jabłka do ciastek można delikatnie oprószyć cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować