Ciastka francuskie z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To szybka przekąska na słodko – ciasto francuskie i jabłka. Chrupiące ciastka z cukrem i jabłkiem bardzo szybko znikają z półmiska. To słodka przekąska dla zapracowanych.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    4 średniej wielkości jabłka o smaku kwaskowym
    1 małe jajko
    Papier do pieczenia
    Cukier trzcinowy
    Listki mięty
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka z ciasta francuskiego

Ciastka francuskie z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: płat ciasta francuskiego pociąć radełkiem na 8 części. Jabłka obrać ze skórki, przeciąć na połówki, wydrążyć środki. Na środku każdego kawałka ułożyć połówkę jabłka. Owoc naciąć ostrym nożem klika razy. Rogi ciasta skleić ze sobą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w pewnej odległości od siebie, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 190 stopni około 25 minut na rumiany kolor.
    Przed podaniem posypać delikatnie cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.

Porady

1. By jabłko nie zmieniło koloru można go delikatnie skropić sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować