Ciasteczka z masłem orzechowym

5 (6 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, chrupiące i mocno orzechowy. Genialne ciasteczka z masła orzechowego z kawałkami gorzkiej czekolady.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
    Masło orzechowe (u mnie arachidowe) - 150g
    Cukier - 120g
    Jajko - 1szt
    Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
    Mąka pszenna - 180g
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Sól - szczypta
    Czekolada gorzka - 50g
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kruche ciasteczka

Ciasteczka z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka z masłem orzechowym 1. Czekoladę kroimy w małe kostki. Wkładamy do lodówki.
    Masło, masło orzechowe i cukier ucieramy mikserem. Dodajemy pozostałe składniki. Ciasto będzie dość gęste. Na końcu dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy łyżką.
    Odrywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę, rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszło mi 17 ciastek.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, do lekkiego zarumienienia boków. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia. Jest to trudne, bo pachną jak marzenie ;). Najlepsze są następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować