Ciasteczka z masłem orzechowym i kakao

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Prosty przepis na pyszne i aromatyczne, o oryginalnym smaku ciasteczka.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g masła
    1/2 szkl. cukru pudru
    4 łyżki gorzkiego kakao
    2 łyżki proszku ulubionej kawy cappuccino
    2 jajka
    3 czubate łyżki masła orzechowego
    2 i 3/4 szkl. mąki tortowej
    1 płaska łyżeczka sody
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    Płatki migdałowe, ziarna słonecznika
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Ciasteczka z masłem orzechowym i kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać kakao, masło orzechowe i kawę, i zmiksować aż się połączą. Następnie wbić jajka i ucierać razem jeszcze około 1-2 minuty.

    W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy i zmiksować do wstępnego do połączenia składników. Następnie mieszać szpatułką, łyżką lub dłońmi, ponieważ masa będzie dosyć gęsta.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki, lekko spłaszczać i układać na blasze. Tak przygotowane ciasteczka udekorować bakaliami.

    Ciasteczka piec około 20-25 minut w 180 stopniach – kontrolując stopień zrumienienia. Gotowe wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masło orzechowe Masło Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować