CIASTECZKA CZEKOLADOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka mocno czekoladowe w trzech wersjach

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 130 g masła
    2 jajka
    1 op. cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru
    100 g czekolady gorzkiej
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    puszka kajmaku
    maczek truskawkowy Delecta
    Polewa:
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kajmak

Ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce łączymy przesianą przez sitko mąkę pszenną, sodę, sól i kakao. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo jajka, a na końcu rozpuszczoną czekoladę. Cały czas ucieramy mikserem. Następnie, nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy składniki suche. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy.
  • 2. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy serduszka za pomocą foremek do wykrawania różnej wielkości:
    1) wycinamy serduszka wielkości ok. 7 cm - ok. 8-10 szt.
    2) wycinamy serduszka wielkości ok. 7 cm - ok. 20 szt., a w ok. 10 szt. w dużych serduszkach wycinamy małe serduszka wielkości ok. 3 cm, które również wykorzystujemy. Możemy serduszka duże całe i te z dziurką piec osobno lub przed pieczeniem możemy je skleić.
    Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 min. w temp. 170 stopni. Studzimy.
  • 3. Przygotowujemy polewę: w garnku podgrzewamy wodę, rozpuszczamy w niej cukier puder i zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.
    Polewą pokrywamy 8-10 szt. pojedynczych ciasteczek i posypujemy je truskawkowym maczkiem.
  • 4. Masę kajmakową mieszamy. Wykładamy ją na ok. 10 szt. dużych serduszek i przykrywamy serduszkiem z dziurką w środku. Kajmak wykładamy również na małe serduszko i przykrywamy drugim małym serduszkiem. Gdy piekliśmy duże serduszka sklejone z serduszkami z dziurką kajmakiem wypełniamy ową dziurkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować