Ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce łączymy przesianą przez sitko mąkę pszenną, sodę, sól i kakao. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo jajka, a na końcu rozpuszczoną czekoladę. Cały czas ucieramy mikserem. Następnie, nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy składniki suche. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy.
2.Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy serduszka za pomocą foremek do wykrawania różnej wielkości:
1) wycinamy serduszka wielkości ok. 7 cm - ok. 8-10 szt.
2) wycinamy serduszka wielkości ok. 7 cm - ok. 20 szt., a w ok. 10 szt. w dużych serduszkach wycinamy małe serduszka wielkości ok. 3 cm, które również wykorzystujemy. Możemy serduszka duże całe i te z dziurką piec osobno lub przed pieczeniem możemy je skleić.
Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 min. w temp. 170 stopni. Studzimy.
3.Przygotowujemy polewę: w garnku podgrzewamy wodę, rozpuszczamy w niej cukier puder i zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.
Polewą pokrywamy 8-10 szt. pojedynczych ciasteczek i posypujemy je truskawkowym maczkiem.
4.Masę kajmakową mieszamy. Wykładamy ją na ok. 10 szt. dużych serduszek i przykrywamy serduszkiem z dziurką w środku. Kajmak wykładamy również na małe serduszko i przykrywamy drugim małym serduszkiem. Gdy piekliśmy duże serduszka sklejone z serduszkami z dziurką kajmakiem wypełniamy ową dziurkę.
Komentarze