Kto z nas nie lubi czekolady? Dziś proponuję mocno czekoladowe i ekstra kruche ciasteczka. Nie są trudne do zrobienia, ani pracochłonne. W sam raz do popołudniowej kawki lub niespodziewanych gości.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na 40 dużych ciasteczek (średnica ok7 cm):
250 g mlecznj lub deserowej czekolady
400 g smalcu
3,5 szklanki mąki pszennej (poj.250 ml)
1 szklanka cukru
2 jajka L
2 czubate łyżkidobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym)
Ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę posiekać nożem. Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać jajka, smalec, kakao, cukier. Wszystko razem posiekać nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodac rozdrobnioną czekoladę i zagnieść szybko ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, ż każdej z nich uformować rulon o średnicy ok 4 cm. Każdy rulon pociąć nożem na 20 plasterków. Plastry ciasta lekko spłaszczać dłonią i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odstępy, bo ciastka sporo rosną. . Gotowe ciasteczka studzić na kratce od piekarnika.
Komentarze