Ciasteczka czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kto z nas nie lubi czekolady? Dziś proponuję mocno czekoladowe i ekstra kruche ciasteczka. Nie są trudne do zrobienia, ani pracochłonne. W sam raz do popołudniowej kawki lub niespodziewanych gości.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 40 dużych ciasteczek (średnica ok7 cm):
    250 g mlecznj lub deserowej czekolady
    400 g smalcu
    3,5 szklanki mąki pszennej (poj.250 ml)
    1 szklanka cukru
    2 jajka L
    2 czubate łyżkidobrego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę posiekać nożem. Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać jajka, smalec, kakao, cukier. Wszystko razem posiekać nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodac rozdrobnioną czekoladę i zagnieść szybko ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
    Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, ż każdej z nich uformować rulon o średnicy ok 4 cm. Każdy rulon pociąć nożem na 20 plasterków. Plastry ciasta lekko spłaszczać dłonią i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odstępy, bo ciastka sporo rosną. . Gotowe ciasteczka studzić na kratce od piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka czekoladowe Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować