Ciasteczka czekoladowe

4.83 (6 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Coś dla miłośników czekolady, czyli słodkie, wilgotne ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady. Deser gotowy w kilka chwil.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 3 czekolady gorzkie (3x90g)
    2) 130 g czekolady mlecznej
    3) 30 g kakao
    4) 120 g cukru
    5) 1 jajko
    6) 150 g mąki pszennej
    7) 110 g masła
    8) 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
    9) 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    10) 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe Desery Ciastka

Ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  • 2. Czekoladę gorzką siekamy na drobne kawałki.
  • 3. Do miski przekładamy masło z cukrem i ubijamy na puszystą, jasną masę. Gdy masa będzie ubita dodajemy jajko i ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, rozpuszczoną czekoladę, startą skórkę pomarańczową oraz ekstrakt pomarańczowy i wszystko mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
  • 4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łyżką kulki z czekoladowej masy w odstępach około 5-7 cm i spłaszczamy je. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować