Ciasteczka arachidowe

5 (1 ocen)

  • Łatwy

Pyszne, słodko-słone ciasteczka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 20 dekagramów
    - mąka: 30 dekagramów
    - cukier puder: 10 dekagramów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - kardamon: 3 sztuki
    - gałka muszkatołowa: 0.33 łyżeczki
    - goździki: 3 sztuki
    - ciepła woda: 2 łyżki
    - dżem morelowy: 3 łyżki
    - orzeszki arachidowe solone: 100 gramów
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasteczka arachidowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka arach. 1. Margarynę posiekać z mąką, cukrem i żółtkiem. Dodać nasiona z laski wanilii. Wyłuskać ziarenka kardamonu, wraz z goździkami zmiksować przy pomocy blendera. Dodać do ciasta wraz z pozostałymi przyprawami, dżemem oraz ciepłą wodą. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godz do lodówki. Następnie rozwałkować, wycinać foremką ciasteczka.
  • Ciastka arach.2 2. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i posypać zmiksowanymi orzeszkami. Piec ok. 8-10min w temp. 170st. Ostudzić i polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować