Masło orzechowe (arachidowe)

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

zrobienie domowego masła orzechowego jest prostsze, niż myślałam, a masło smakuje rewelacyjnie. No i wiem, co jem;)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • orzechy arachidowe (inaczej: fistaszki, orzechy ziemne)
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Pasty

Masło orzechowe (arachidowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli mamy orzechy w skorupkach, najpierw je należy wyłuskać i usunąć czerwone skórki.
    Jeśli orzechy nie są prażone, należy je uprażyć, dzięki temu masło będzie miało bardziej intensywny smak i ładniejszy kolor.
    Piekarnik nagrzewamy do 180stC. Orzechy wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy.
    Orzeszki wsypujemy do blendera lub malaksera, miksujemy ok 5 minut, aż powstanie jednolita masa, a z orzechów zacznie wytwarzać się olej. Masło solimy do smaku, miksujemy lub mieszamy, przekładamy do słoika.
    Jeśli chcemy uzyskać masło crunchy (z kawałkami orzechów), po uprzednim zmiksowaniu, kiedy orzechy są już drobno zmielone, odkładamy ok 2 łyżek, a resztę miksujemy na masło, solimy i mieszamy razem z odłożonymi wcześniej orzechami.
    Od razu po miksowaniu masło jest płynne, po schłodzeniu w lodówce staje się bardziej zwarte, smarowne.
    Masło przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Po jakimś czasie na powierzchni masła może zbierać się olej, to naturalne:) wystarczy wymieszać masło.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Orzeszki ziemne Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować