Ciasteczka arachidowe

4.34 (195 ocen)

  • 5 min

Pyszne, ciasteczka dla miłośników chrupania i fistaszków :)

  • 5 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    125 g masła
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
    1/3 szklanki drobno rozdrobnionych płatków kukurydzianych
    1 szklanka orzeszków ziemnych |(solonych)
Wystaw ocenę:

4.34 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Orzeszki

Ciasteczka arachidowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem konsystencja będzie lekko kremowa.
    Dodać jajko i mieszać aż ładnie się połączy.
    Następnie dodać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Połączyć. Dalej dodać płatki owsiane i płatki kukurydziane i wszystko razem dobrze wymieszać. Na końcu wsypać orzechy tak dużo jak lubimy – min. 1 szklanka, delikatnie wymieszać.
    Na lekko natłuszczonej tacy piekarnika układać łyżką kulki ciasta w kilku centymetrowej odległości. Na koniec rozgnieść je lekko.
    Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 10 do 12 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować