Chłopski garnek

4.49 (154 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rozgrzewające,sycące i pyszne danie jednogarnkowe. Z paru prostych składników możemy przygotować obiad na dwa dni dla całej rodziny. Garnek drugiego dnia, odgrzany smakuje tak samo dobrze a dodatkowo przy jego przygotowaniu możemy posprzątać lodówkę z reszty zalegających warzyw i wędliny.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g. cienkiej kiełbasy
    500g boczku wędzonego
    1/2 główki białej kapusty
    2 cebule
    2 marchewki
    6 ząbków czosnku
    10 sztuk średniej wielości ziemniaków
    2 pomidory
    500 ml rosołu lub bulionu ( użyłam na indyku i wołowinie)
    250 ml przecieru pomidorowego
    słodka papryka mielona
    ostra papryka mielona
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Chłopski garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek oraz kiełbasę pokroić w kostkę,wrzucić do rozgrzanego garnka, smażyć do momentu aż wytopią tłuszcz( gdyby było go za mało dodać łyżkę smalcu bądź masła)
  • 2. Kapustę poszatkować, obraną cebulę pokroić w kostkę, marchewki i czosnek w plasterki, ziemniaki w dużą kostkę. Składniki dodać do mięsa,smażyć aż staną się szkliste, często mieszając.
  • 3. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę, dodać do dania, smażyć do momentu aż puszczą sok.
  • 4. Do garnka wlać rosół,dusić do miękkości składników.
    W między czasie doprawić paprykami, solą i pieprzem.
  • 5. Wlać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, zostawić na gazie jeszcze chwilę.
    Danie podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować