To klasyczny gulasz z dodatkiem młodych ziemniaków i młodej kapusty , danie typu jednogarnkowych ,smaczna i sycąca odmiana tradycyjnego gulaszu .
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ok 700 gram łopatki wieprzowej
0k 400 g ziemniaków młodych
Pół główki młodej kapusty
250 gram cebuli
Łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
Pół łyżeczki kminku
duży ząbek czosnku
Sól i pieprz
Gulaszowy chłopski garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na ok 2centymetrową kostkę oprószyć solą i pieprzem włożyć do rondla na rozgrzany mocno olej smażyć chwilę gdy mięso się lekko zrumieni dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę, krótko przesmażyć,następnie podlać około szklanką wody, a najlepiej bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości ( w razie potrzeby od czasu do czasu uzupełniać płyn).
Pod koniec duszenia mięsa dodać pokrojone również na ok. 2 cm. kostkę ziemniaki, i młodą kapustę Całość dalej dusimy pod przykryciem .Na koniec dodać przecier pomidorowy i czosnek całość zamieszać i zagotować .
Komentarze